Instituto, kurį įsteigė branduolinių technologijų ekspertas Davidas Albrightas, ataskaita Irano branduolinės programos atžvilgiu santūresnė negu kitos įkaitusios retorikos, pasigirdusios po to, kai Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės sustiprino sankcijas Teheranui, praneša „The Telegraph“ tinklalapis.

„Nepanašu, kad Iranas nuspręstų pasukti branduolinių ginklų gamybos link, kol jo urano sodrinimo pajėgumai yra tokie riboti, kaip šiandien“, - sakoma ataskaitoje.

Jungtinės Valstijos su Iranu yra įsivėlusios į žodžių mūšį dėl jam taikomų sankcijų. Iranas grasina blokuoti naftos gabenimo kelius per Ormūzo sąsiaurį. Jungtinės Valstijos tvirtina neleisiančios, kad taip atsitiktų.

Išaugusi įtampa privertė būgštauti, kad tiek Iranas, tiek Jungtinės Valstijos gali imtis klaidingų žingsnių, galinčių peraugti į karinę konfrontaciją, kurios nenori nė viena priešininkė.

Tačiau ataskaita, parengta Jungtinių Valstijų Taikos instituto (JVTI, angl. Institute of Peace) lėšomis, teigia, kad Iranas nėra priėmęs sprendimo kurti atominę bombą. 1984 metais JAV Senato įkurtas JVTI yra nepriklausomas, nešališkas centras, finansuojamas iš federalinės vyriausybės biudžeto.

„Nepanašu, kad Iranas 2012 metais pratrūktų, daugiausia dėl to, kad yra atbaidytas taip daryti“, - teigiama MTSI ataskaitoje, kuri dar nėra viešai paskelbta. 

Ši ataskaita atvėsina įtampą, tvirtindama, kad Iraną stabdo sankcijos ir baimė, jog Izraelio karinės pajėgos gali smogti atominėms gamykloms. 

Anksčiau šis institutas yra konsultavęs JAV bei užsienio vyriausybes dėl branduolinių Irano pajėgumų, o D.Albrigtas laikomas patyrusiu šios srities ekspertu. Ataskaita patvirtina nemažai dalykų, kurie jau yra žinomi iš oficialių JAV vyriausybės įvertinimų. 

JAV pareigūnai teigia, kad Iranas nėra nusprendęs gaminti branduolinį ginklą, ir kad Irano lyderiai tokio sprendimo nepriima, nes pirmiausia turi įvertinti tokio ginklo gamybos kainą ir naudą. 

Didžioji dalis iraniečių atominės programos yra skirta civilinėms reikmėms, bet jie yra atvirti ir kitoms galimybėms, kurios kelia didžiausią dviprasmybę, sakė vienas JAV pareigūnas, pageidavęs neskelbti jo pavardės. 

Kai kurie konservatyvūs Izraelio analitikai anksčiau ginčijo tokius tvirtinimus, sakydami, kad Iranas yra pakankamai pažengęs branduolinių technologijų srityje, kad per metus ar net greičiau pasigamintų atominę bombą.

Tačiau minėtoje ataskaitoje rašoma, kad „nors Iranas mėgina dangstytis civiline atomine programa, nėra jokių įrodymų, kad režimas būtų nusprendęs gaminti atominius ginklus“.