Sprogimai dviejose koptų bažnyčiose Verbų sekmadienį nusinešė 45 gyvybes – tai kruviniausios pastarojo meto atakos prieš Egipto koptus.

„Atsižvelgdami į dabartines aplinkybes ir savo solidarumą su žuvusiųjų šeimomis savo iškilmes apribosime Velykų mišiomis“, – sakoma pareiškime.

Atšaukiamas ir tradicinis koptų popiežiaus Tawadroso II saldainių dalijimas vaikams prieš Velykų mišių pradžią.

„Bažnyčiose nebus papuošimų, patalpos, kuriose paprastai priimami tikintieji, norintys pasveikinti vieni kitus, liks uždarytos“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas koptų patriarchato pareigūnas.

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už sprogdinimus bažnyčiose Tantos ir Aleksandrijos miestuose, be to, grasino tolesnėmis atakomis prieš šią Egipto krikščionių mažumą.

Vyriausybė trims mėnesiams įvedė nepaprastąją padėtį, kurią antradienį vienbalsiai patvirtino parlamentas.

Per pirmąjį sprogimą Šv. Jurgio bažnyčioje Nilo deltos mieste Tantoje žuvo 28 žmonės.

Per antrąjį sprogimą prie Šv. Morkaus bažnyčios Aleksandrijoje, antrajame pagal dydį Egipto mieste, žuvo 17 žmonių. Sprogimas prie bažnyčios įvyko todėl, kad mirtininkui buvo sutrukdyta patekti į vidų. Kiek anksčiau šioje bažnyčioje Tawadrosas II vadovavo Verbų sekmadienio mišioms.

Išpuoliai buvo įvykdyti prieš pirmąjį katalikų popiežiaus Pranciškaus vizitą Egipte. Vienas Vatikano pareigūnas sakė, kad vizitas įvyks, kaip ir planuota, balandžio 28–29 dienomis.