Lygiai prieš metus, įkvėpti sukilimo Tunise, eiliniai egiptiečiai išėjo į gatves, reikalaudami demokratinių permainų, o vėliau - režimo nuvertimo.

Antradienį Egipto karinis vadovas feldmaršalas Husseinas Tantawi paskelbė, jog iš dalies bus atšaukta jau kelis dešimtmečius galiojanti nepaprastoji padėtis, akivaizdžiai mėginant įtikti protestuotojams, kurie trečiadienį planuoja surengti masines demonstracijas Kaire.

"Priėmiau sprendimą atšaukti nepaprastąją padėtį visose šalies dalyse, išskyrus kovą su banditizmo apraiškomis, nuo 2012 metų sausio 25 dienos ryto", - H.Tantawi pareiškė kalbėdamas per televiziją.

Tačiau aktyvistai tvirtina, kad šis žingsnis tėra parodomasis, argumentuodami, kad "banditizmo" korta palieka policijai dideles galias suiminėti žmones.

"Vertinant bendrai, nepaprastoji padėtis nebuvo atšaukta", - sakė Egipto iniciatyvos už asmenų teises (EIPR) direktorius Hossamas Bahgatas.

H.Tantawi skelbiant šį pranešimą, šimtai protestuotojų jau rinkosi Kairo centrinėje Tahriro aikštėje, tapusioje sukilimo simboline širdimi.

Anksčiau Egipte sausio 25-ąją būdavo minima Policijos diena, o dabar Ginkluotųjų pajėgų Aukščiausioji Taryba (SCAF), perėmusi valdžią šalyje po H.Mubarako atsistatydinimo pernai vasarį, pervadino ją Revoliucijos diena.

Siekdami atsikratyti kaltinimų dėl žmogaus teisių pažeidimų, kariškiai planuoja surengti masines iškilmes - karo laivų paradą Viduržemio jūros uostamiestyje Aleksandrijoje, karo lėktuvų pasirodymus Kaire ir fejerverkus visoje šalyje.

SCAF taip pat išleis atminimo monetas ir tikriausiai pagerbs valstybės tarnautojus.

Kariškiai paragino egiptiečius "išsaugoti sausio 25-osios dvasią, suvienijusią Egipto žmones - vyrus ir moteris, jaunus ir senus, musulmonus ir krikščionis."

Tačiau aktyvistai tvirtina, kad jų revoliuciją pagrobė H.Tantawi, ilgametis H.Mubarako gynybos ministras.

"Trečiadienį turime išeiti į gatves - ne švęsti revoliucijos, kuri nepasiekė savo tikslų, tačiau taikiai demonstruoti mūsų ryžtą įvykdyti revoliucijos uždavinius", - rašo iškilus romanistas ir demokratijos aktyvistas Alaa al Aswani.

Šia uždaviniai - užtikrinti "orų gyvenimą, įvykdyti teisingumą, nuteisti kankinių žudikus ir pasiekti minimalų socialinį teisingumą", A.al Aswani paskelbė nepriklausomame dienraštyje "al Masry al Youm".

Protestuotojai nori, kad H.Tantawi ir valdantieji generolai nedelsiant atsistatydintų ir nesikištų rašant naują šalies konstituciją, nes baiminamasi, kad pagrindiniame įstatyme gali būti įtvirtinta kariškių valdžia.

SCAF padėjo perduoti valdžią civilinei vyriausybei, kai iki birželio bus išrinktas prezidentas.

Įtakinga Musulmonų brolija, tebetriumfuojanti dėl savo pergalės per parlamento rinkimus, paskelbė prisidėsianti prie trečiadienį vyksiančių iškilmių, nereikalaudama "antrosios revoliucijos" arba karinės chuntos nuvertimo.

"Parlamento suformavimas yra didžiausia šventė minint revoliucijos metines", - šios organizacijos svetainėje buvo paskelbta kitą dieną po to, kai žemieji parlamento rūmai susirinko į pirmąją sesiją po jų paleidimo per sukilimą.

Vienas iš Musulmonų brolijos lyderių Saadas al Katatni pirmadienį buvo išrinktas parlamento pirmininku, o toks žingsnis būtų buvęs neįsivaizduojamas prieš metus, kai ši organizacija tebebuvo uždrausta H.Mubarako režimo.

Tuo tarpu pats H.Mubarakas šias iškilmes galės stebėti gulėdamas lovoje Kairo karinėje ligoninėje, kur jis yra laikomas arešte. Buvęs prezidentas kaltinamas davęs įsakymą žudyti protestuotojus per jį nuvertusį sukilimą.

Jeigu būtų pripažintas kaltu, 30 metų Egiptui vadovavęs lyderis gali būti nuteistas myriop.