Rafaho perėja, kuri yra vieninteliai Izraelio nekontroliuojami vartai į šią palestiniečių teritoriją, trečiadienį ir ketvirtadienį bus atidaryta nuo 10 val. iki 14 val. Grinvičo (12-16 val. Lietuvos) laiku, sakė vienas vyriausybės pareigūnas.

„Perėja atidaroma dviems dienoms, siekiant palengvinti eismą, daugiausia iš Egipto į Gazą“, – sakė pareigūnas, leidęs suprasti, kad kol kas perėja atidaroma tik laikinai.

Palestiniečių pusėje esantis naujienų agentūros AFP korespondentas patvirtino, kad terminalas buvo atidarytas, nors per pirmą perėjos darbo valandą jis nematė nė vieno žmogaus, kuris būtų per ją atvykęs į pietinį Gazos Ruožą.

Kol kas nežinoma, ar prie Gazos įstrigę palestiniečiai buvo iš anksto informuoti apie Kairo planus atidaryti šią perėją.

Pasak palestiniečių pareigūnų, perėja dirba viena kryptimi – leidžia žmonėms patekti, bet ne išvykti.

„Ši priemonė taikoma tik tiems, kurie yra įstrigę prie Gazos ir nori sugrįžti, tačiau ne palestiniečiams, kurie nori išvykti iš Gazos“, – sakė sienos perėjos Gazo Ruože direktorius Maheras Abu Sabha.

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, Egipto pusėje yra daugiau nei 3,5 tūkst. po sienos perėjos uždarymo įstrigusių palestiniečių.

Per spalio 24 dienos sprogdinimą žemdirbystės regione į šiaurės vakarus nuo El Arišo, pagrindinio miesto Sinajaus šiaurėje, žuvo mažiausiai 30 karių. Šis išpuolis pareikalavo daugiausiai saugumo pajėgų aukų nuo 2013 metų liepos, kai kariuomenė nuvertė islamistų palaikomą prezidentą Mohamedą Mursi.

Uždarius sieną, tūkstančiai Gazos Ruožo gyventojų neteko galimybės gydytis arba siekti aukštojo mokslo Egipte ir už jo ribų, sakoma naujausioje JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuro ataskaitoje.

Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius, kai perėja buvo uždaryta 22 dienas, ja kas mėnesį pasinaudodavo vidutiniškai 6,4 tūkst. žmonių, nurodoma joje.