Du vietos televizijos kanalai tiesiogiai transliavo „Mistral“ klasės jūrų desanto laivo įplaukimą į šalies pagrindinį uostą šiaurinėje Egipto pakrantėje.

Šį įvykį uoste stebėjo aukšto rango kariuomenės ir valstybės pareigūnai, stovėdami ant prieplaukoje patiesto raudono kilimo.

Laivas, kuris pavadintas charizmatiško egiptiečių prezidento Gamalio Abdel Nassero vardu, iš Prancūzijos vakarinio Sent Nazero uosto išplaukė birželio 12 dieną.

Kitas tos pačios klasės laivas, kuris bus pavadintas G. A. Nassero įpėdinio Anwaro al-Sadato vardu, Egiptą turėtų pasiekti rugsėjo mėnesį.

Šie du laivai turėjo būti parduoti Rusijai, tačiau Prancūzija nutraukė 1,2 mlrd. eurų vertės sutartį, kai Rusijai buvo įvestos sankcijos dėl jos veiksmų Ukrainoje.

Du „Mistral“ klasės laivus, kuriuos Rusija buvo pavadinusi „Vladivostok“ ir „Sevastopol“, Egiptas įsigijo už sumažintą maždaug 950 mln. eurų kainą, sulaukęs Saudo Arabijos finansinės paramos.

Laivų įsigijimas yra numatytas 5,2 mlrd. eurų sutartyje, kurią Kairas pasirašė su Paryžiumi 2015 metų vasarį dėl 24 naikintuvų „Rafale“, vienos karo laivyno fregatos ir raketų pirkimo.

199 metrų ilgio „Mistral“ yra antrasis didžiausias Prancūzijos karinių jūrų pajėgų laivas, atliekantis įvairias funkcijas; jis gali būti plaukiojanti karinio jūrų laivyno bazė, ar veikti kaip karo ligoninė. Jis gali gabenti iki 16 sraigtasparnių, keturis amfibinius jūrų desanto laivus, 13 tankų ir apie 700 karių.

Sausio mėnesį Egiptas iš Prancūzijos gavo tris „Rafale“ naikintuvus, pranešė kariškiai, praėjus šešiems mėnesiams po to, kai Paryžius pagal pasirašytą sutartį Kairui perdavė pirmuosius tris iš 24 sutartyje numatytų naikintuvų.