Oslo apeliacinis teismas išaiškino, kad jis negali suteikti tokių išankstinių garantijų, kadangi E. Snowdenas nebuvo įkėlęs kojos į Norvegiją, o Vašingtonas nepateikė oficialaus prašymo dėl jo ekstradicijos.

Buvęs Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas, kuris dabar gyvena prieglobstį jam suteikusioje Rusijoje, JAV yra kaltinamas šnipinėjimu ir valstybės paslapčių vagyste. Už tokius nusikaltimus jam grėstų iki 30 metų laisvės atėmimo bausmė.

Kaltinimai buvo pareikšti po to, kai 2013 metais E. Snowdenas nutekino žiniasklaidai tūkstančius įslaptintų dokumentų, atskleidusių po 2001 metų rugsėjo 11-osios NSA vykdytų sekimo programų mastą.

Apeliacinis teismas paliko galioti E. Snowdeno apskųstą birželio mėnesį žemesnės instancijos teismo nuosprendį dėl Norvegijos teisingumo ministerijos požiūrio, kad jokios garantijos dėl ekstradicijos negali būti suteiktos tol, kol negautas oficialus ekstradicijos prašymas.

Norvegijos PEN klubas kviečia E.Snowdeną lapkričio 18 dieną atvykti į Oslą atsiimti Vokietijos žurnalisto ir pacifisto Carlo von Ossietzky (Karlo fon Osyckio) vardo prizą už „išskirtines pastangas ginant žodžio laisvę“.

Norvegijos PEN klubas pranešė, kad dėl šios bylos kreipsis į Aukščiausiąjį Teismą.

Norvegija buvo viena iš šalių, kuriose E. Snowdenas siekė prieglobsčio nuo 2013 metų, kai pabėgo iš JAV, bet Oslas atsakė, kad prieglobsčio prašyti gali tik asmenys, jau esantys šioje šalyje.

E.Snowdenas, kurį vieni vadina paslapčių viešintoju, o kiti – išdaviku, buvo laimėjęs panašų Norvegijos apdovanojimą 2015 metais, tačiau negalėjo asmeniškai jo atsiimti dėl tos pačios priežasties.

E.Snowdenas jau trečią kartą iš eilės yra nominuotas Nobelio taikos premijai, kuri taip pat yra teikiama Norvegijoje. Šių metų premijos laureatas bus paskelbtas spalio 7 dieną.