Tokią poziciją Paryžius oficialiai išsakė pirmąjį kartą.

Naujasis Prancūzijos lyderis nurodė, kad tarptautinei bendruomenei reikėtų visų pirma susitelkti į kovą su džihadistais, ypač su grupuote „Islamo valstybė“ (IS), siekiant užgesinti konfliktą, įsiplieskusį 2011 metais nuo protestų prieš B. al Assadą, vėliau virtusį sudėtingu ir daugialypiu karu.

„Tikrasis pakeitimas, mano padarytas šiuo klausimu – nesakau, kad Basharo al Assado pašalinimas yra išankstinė visa ko sąlyga“, – E. Macronas sakė interviu keliems Europos laikraščiams, tarp jų britų „The Guardian“, ispanų „El Pais“ ir VokietijosSueddeutsche Zeitung“.

„Nes niekas man nepristatė teisėto jo įpėdinio“, – pridūrė praeitą mėnesį pareigas pradėjęs eiti Prancūzijos prezidentas.

Šis pareiškimas suglumino Sirijos opoziciją.

„Gėda Prancūzijai, kurios lyderis Emmanuelis Macronas nemato, kad Basharas yra jos arba žmonijos priešas“, – savo „Twitter“ žinutėje rašo pagrindinės opozicijos grupes vienijančios struktūros – Sirijos nacionalinės koalicijos – narys Ahmedas Ramadanas.

„Tragiškas moralės ir žmogiškumo nuosmukis“, – pridūrė jis.

Kitas opozicijos veikėjas Khaledas Khoja tviteryje rašė: „Macrono pareiškimai kelia nuostabą, juolab kad Prancūzija buvo viena iš keturių šalių, sudarančių Sirijos draugų grupės branduolį – kartu su Britanija, Turkija ir Kataru – kurios palaikė „Cheminio“ Basharo pasitraukimą“.

Tuo metu E. Macronas sako dabar Sirijoje matąs du prioritetus.

„Mano linija yra aiški. Pirma – bendra kova su teroristinėmis grupuotėmis. Jos yra mūsų priešai... Mums reikia visų bendradarbiavimo, siekiant jas išnaikinti, ypač Rusijos. Antra – stabilumas Sirijoje, nes aš nenoriu, kad valstybė žlugtų“.

Pasak E. Macrono, tarptautinė bendruomenė padarė „kolektyvinę klaidą“ galvodama, kad konfliktą galima išspręsti „tik karine jėga“.

„Mano giliu įsitikinimu, mums reikia politinio ir diplomatinio kelio gairių“, – pridūrė jis.

Prancūzijos prezidentas dar kartą perspėjo, kad cheminio ginklo panaudojimas ir humanitarinių koridorių, kuriais tiekiama pagalba Sirijos civiliams, pažeidimas laikytinas „raudona linija“ ir Prancūzija norėtų reaguodama veikti viena.

Prancūzija buvo viena Vakarų šalių, kurios reikalavo B. al Assado pasitraukimo nuo pačios konflikto Sirijoje pradžios. Iš viso per šį konfliktą jau žuvo daugiau nei 320 tūkst. žmonių ir dar milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)