„Galime tai pateikti kaip „politinę bombą“ ar netgi „stebuklą“, - D.Tuskas sakė po to, kai paspaudė ranką konservatyviosios opozicijos lyderiui Jaroslawui Kaczynskiui.

Tai buvo pirmasis per ilgą draugiškas ženklas tarp abiejų veikėjų, simbolizuojantis, jog dabar, kai jų keliai išsiskiria, jie nori palikti praeityje savo politinį priešiškumą.

„Visi žinome, kad Lenkijos visuomenės gyvenimą pastaraisiais metais temdė Jaroslawo Kaczynskio asmeninis priešiškumas Donaldui Tuskui“, - E.Kopacz sakydama savo pirmąją politinę kalbą.

Jos raginimas „užbaigti šią asmeninę nesantaiką“ ir „išvaduoti Lenkiją nuo šio neapykantos prakeiksmo“ iškart davė netikėtų rezultatų: J.Kaczynskis priėjo prie D.Tusko ir ištiesė jam ranką.

„Pasakiau premjerui Tuskui, kad netikėtų, jog jo neapkenčiu. Palinkėjau sėkmės Briuselyje“, - J.Kaczynskis vėliau sakė žurnalistams.

D.Tuskas naująsias Europos Sąjungos (ES) prezidento pareigas pradės eiti gruodį. Iš Lenkijos premjero posto jis atsistatydino rugsėjo 9-ąją, kad galėtų imtis naujo darbo.

Daugiausiai ūkininkų palaikoma Lenkijos liaudies partija (PSL), priklausanti valdančiajai koalicija, šį rankos paspaudimą vertina nepatikliai.

„Laukėme šio ženklo nuo ano nesėkmingo mėginimo 2005-aisiais" suformuoti koaliciją tarp J.Kaczynskio konservatyviosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) bei D.Tusko liberaliosios Pilietinės platformos partijos (PO), sakė PSL lyderis ir ekonomikos ministras Januszas Piechocinskis.

„Tai yra epochos pabaiga“, - komentavo politikos apžvalgininkas Erykas Mistewiczius.

Tačiau jis sakė naujienų agentūrai AFP skeptiškai vertinantis prielaidą, kad politinis atšilimas gali būti tvarus, žinant, kad lapkritį vyks vietos valdžios, o ateinančiais metais - parlamento rinkimai.

Donaldas Tuskas ir Jaroslawas Kaczynskis

Vyriausybė sulaukė parlamento palaikymo

Naujosios E. Kopacz vyriausybė trečiadienį laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo Seime, sulaukusi valdančiųjų partijų - Pilietinės platformos (PO), Lenkijos liaudies partijos (PSL) ir liberalaus „Tavo judėjimo“ - paramos.

Prieš pasitikėjimo pareiškimą balsavo opozicinė dešinioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), pagrindinė kairiųjų politinė jėga - Demokratinės kairės sąjunga (SLD), frakcijos „Teisinga Lenkija“ nariai ir keli nepriklausomi parlamentarai.

Už E.Kopacz kabinetą balsavo 259 įstatymų leidėjai, prieš buvo 183, o septyni deputatai nebalsavo.

Po balsavimo E.Kopacz sakė, kad jos vyriausybė sulaukė „didelio masto pasitikėjimo“ ir turės parodyti, kad yra jo verta.

Premjerė taip pat pranešė, kad kitą savaitę vyks į Briuselį, o po to Vokietijos kanclerės Angelos Merkel kvietimu lankysis Berlyne.

Euro zonos šalys turi atlikti namų darbų

E.Kopacz trečiadienį sakė, kad daugiausia laikysis savo pirmtako Donaldo Tusko politikos, įskaitant atsargią prieigą prie klausimo dėl to, kada didžiausia Rytų Europos ekonomika įsives eurą.

Sakydama pirmą savo, kaip premjerės, svarbią politikos kalbą, E.Kopacz stengėsi patikti rinkėjams prieš kitais metais įvyksiančius parlamento rinkimus, vaizdavo savo vyriausybę kaip besirūpinančią žmonių gerove ir didžiausią dėmesį skyrė paprastų lenkų šeimų interesams.

Prezidentas Bronislawas Komorowskis, E.Kopacz partijos sąjungininkas, yra sakęs, kad atėjo laikas Lenkijai pradėti debatus apie Europos bendrosios valiutos įvedimą, taip padidindamas lūkesčius, kad naujoji premjerė gali paskelbti euro įsivedimo terminą.

Tačiau E.Kopacz, atkartodama ankstesnės vyriausybės poziciją, pažymėjo, jog be to, kad Lenkijai reikia atitikti techninius euro įsivedimo kriterijus, euro zona turi pademonstruoti, kad yra stabili.

„Turime prisiminti, kad euro zona dar neseniai išgyveno didžiausią krizę per savo istoriją, – parlamentui sakė E.Kopacz. – Ir Lenkija, ir euro zonos šalys turi atlikti namų darbų“.

„Sustiprėjusi euro zona ir stabili ekonomika: tai du kriterijai, kurie apibrėš geriausią momentą vieningosios valiutos įsivedimui“, – pridūrė ji.

Vienas patarėjų, padėjusių E.Kopacz parengti jos kalbą, yra buvęs finansų ministras, Didžiojoje Britanijoje gimęs Jacekas Rostowskis, kuris yra artimas euroskeptiškam britų finansų ministrui George'ui Osborne'ui ir suformulavo atsargią Lenkijos prieigą euro klausimu valdant D.Tuskui.

Užsienio politikos klausimu E.Kopacz žadėjo daugiau tęstinumo. Ji sakė, kad jos vyriausybė nepalaikys kaimyninės Ukrainos skilimo ir sieks didesnio JAV kariškių kontingento Lenkijoje, kuris tarnautų kaip atgrasomoji priemonė prieš galimą Rusijos agresiją.

Motina Lenkija

E.Kopacz, D.Tusko protežė, buvo pasirinkta pakeisti jį, kai jis buvo paskirtas Europos Vadovų Tarybos pirmininku. Naujasis jo darbas apims pirmininkavimą Europos Sąjungos valstybių lyderių susitikimams ir pastangas pasiekti konsensusą tarp 28 ES narių.

Rinkos valdančiąją Pilietinę platformą laiko pragmatiškos politikos ir fiskalinio apdairumo garantija, o dabar nori pažiūrėti, ar išvykus D.Tuskui partija galės išlaikyti valdžią per parlamento rinkimus kitų metų pabaigoje.

57 metų buvusi pediatrė E.Kopacz yra sakiusi, kad buvimas moterimi ir motina padės jai valdyti.

Praėjusį mėnesį paklausta, kaip spręs iššūkius nacionaliniam saugumui, buvusi parlamento pirmininkė atsakė, kad „Lenkija turėtų elgtis kaip protingos lenkų moterys“, ginančios savo namus ir šeimą.

„Visi mano ir mano vyriausybės sprendimai bus priimami remiantis ne politiniais apskaičiavimais, bet su vienu tikslu: lenkų šeimų saugumu plačiąja prasme“, – sakė E.Kopacz.

Ji pažadėjo, kad jos vyriausybė padvigubins finansavimą lopšelinukų priežiūrai ir skirs maždaug 600 mln. dolerių tam, kad darbovietėse būtų sukurta daugiau lopšelių.

E.Kopacz pažadėjo uždrausti mokyklose menkavertį maistą, aprūpinti pradines mokyklas nemokamais vadovėliais ir kurti dienos priežiūros centrus pagyvenusiems žmonėms.