Amerikos sąjungininkės, nutaisiusios diplomatiškai drąsų veidą, vertino šalį suskaldžiusios prezidento rinkimų kampanijos rezultatus, kurie turės įtakos viskam – nuo prekybos, žmogaus teisių iki klimato atšilimo ir pasaulinių konfliktų.

Netikėta D. Trumpo pergalė nusmukdė Azijos akcijų rinkas, investuotojams baiminantis dėl būsimo prezidento dar neišbandytos politikos, nors Europoje po trumpo nuosmukio buvo pastebėtas šioks toks atsigavimas.

Meksikiečius ypač pribloškė pergalė prieš imigraciją pasisakančio politiko, kuris migrantus vadina žagintojais bei narkotikų platintojais ir yra pažadėjęs priversti šalį išleisti milijardus dolerių sienos Meksikos pasienyje statyboms.

Tačiau D.Trumpo „ginklo broliai“ populistai Europoje neslėpė piktdžiugos. Britanijos pasitraukimo iš ES kampanijos lyderis Nigelas Farage'as sveikino „dvi didžiąsias politines revoliucijas“.

Neįtikėtinas respublikono kelias į valdžią buvo su susidomėjimu stebimas užsienyje, kandidatui savo rinkiminę programą grindžiant pažadais atsisakyti prekybos sutarčių, pažaboti imigraciją, nekreipti dėmesio į klimato pokyčius ir kitais likusio pasaulio tendencijoms prieštaraujančiais pasisakymais.

Tačiau paskelbus rinkimų rezultatus, pasaulio lyderiai suskubo pasisakyti už ryšių su didžiausia pasaulio politikos ir ekonomikos galiūne pratęsimą. Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasiūlė D.Trumpui „arimą bendradarbiavimą“, pagrįstą bendromis vertybėmis.

Panašius pasisakymus kaip aidas atkartojo ir kitos valstybės nuo Turkijos iki Japonijos ir nuo Kinijos iki Izraelio.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris ne kartą buvo giriamas per D.Trumpo rinkimų kampaniją, pareiškė, kad Maskva „yra pasirengusi ir nori atkurti visaverčius santykius su JAV“ po gana įtemptų ryšių su Baracko Obamos administracija.

„Tai yra katastrofa“

Rinkimų eigą visame pasaulyje stebėję žiūrovai spoksojo į milžiniškus ekranus, skaičiuodami balsus ir bandydami suvokti, kokį poveikį gali turėti šio nenuspėjamo nekilnojamojo turto magnato vadovavimas įtakingiausiai pasaulio valstybei.

„Tai katastrofa. Niekas to nesitikėjo“, – sakė 24 metų Molly Davies iš San Francisko, stebėjusi savo šalyje vykstančių rinkimų eigą viename Londono bare.

„Labai panašu į „Brexit“, bet turbūt yra blogiau... Baugina, – kalbėjo ji. – Mūsų teisės sugrįš į ankstesnį lygį, ..... (kalbu) apie gėjų teises, abortus“.

34 metų universiteto dėstytoja iš Indonezijos, daugiausiai musulmonų gyventojų turinčios šalies, sakė ypač nerimaujanti dėl D.Trupo raginimų laikinai uždrausti musulmonams iš istorinių ryšių su terorizmus turinčių šalių įvažiuoti į JAV.

„Jungtinės Valstijos yra daugiakultūrinė valstybė ir jose yra daug musulmonų, taigi, tai kelia didelį siaubą“, – kalbėjo Dianita Sugiyo (Dianita Sugijo), kuri yra viena Indonezijos nuosaikios Musulmonų organizacijos lyderių, JAV ambasadorė Džakartoje.

„Tikras košmaras, daug nežinios dėl to, kas bus toliau“, – sakė 35 metų architektas Erickas Sauris Meksike, stebėdamas rinkimų rezultatus apsivilkęs marškinėlius su užrašu „Hillary Clinton – į prezidentus“.

Didžiosios Britanijos kairės pakraipos laikraštis „Guardian“ išrėžė, kad Jungtinės Valstijos išsirinko „savo patį pavojingiausią lyderį“.

„Mes turime daug ko bijoti. Amerikos žmonės žengė į prarają. Naujai išrinktas prezidentas yra nestabilus fanatikas, seksualinis grobuonis ir nepataisomas melagis. Jis gali padaryti bet ką“.

„Šuolis į nežinomybę“

D. Trumpo pergalė sukėlė nerimo ir dėl pasaulio ekonomikos ateities.

„Clinton buvo status quo tąsa, o Trumpas yra didžiulis šuolis į nežinomybę, taigi, investuotojai ir plačioji visuomenė yra pagrįstai susirūpinę, ką jis darys ir ar jis tinka šiam darbui“, – sakė biržos maklerių kompanijos „Interactive Investor“ investicijų vadovė Rebecca O'Keeffe.

„Atrodo, kad Trumpas gali mažinti mokesčius, investuoti į JAV infrastruktūrą, labai palaikyti augimą savo namuose, tačiau elgtšis kaip didelis protekcionistas viso likusio pasaulio atžvilgiu“, – kalbėjo ji.

Clarita Carlos, Filipinų universiteto politikos mokslų profesorė, sakė, kad didelį susirūpinimą kelia D.Trumpo tirados prieš tarptautinius laisvosios prekybos susitarimus.

„Pasaulyje vyksta globalizacija, ir jeigu JAV, kuri yra viena ekonomikos jėgainių, ruošiasi statyti sienas, nemanau, kad tai būtų gerai pasaulio ekonomikai“, – sakė ji.

Rinkimų rezultatų priblokšti JT derybų dėl klimato kaitos dalyviai Marakeše, Maroke, tvirtino, kad klimato kaitos neigimas negali išstumti pasaulio iš jo pasirinkto švarios energetikos kurso.

„Trumpo išrinkimas yra katastrofa, bet ji negali būti tarptautinio klimato proceso pabaiga“, – sakė May Boeve, tarptautinės grupės 350.rog, raginančios atsisakyti iškastinio kuro, vadovė.

„Demokratija yra gyva“

Tačiau Europos populistai nieko nelaukdami sveikino savo didvyrį.

„Politinis elitas yra keiksnojamas didelėje Vakarų dalyje, rinkimų industrija bankrutavo ir spauda dar negali suvokti, kas vyksta pasaulyje“, – sakė britų N. Farage'as.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio fronto lydere Marine Le Pen pasveikino D.Trumpą ir „laisvus Amerikos žmones“.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, kuris vadovauja prieš imigraciją nusiteikusiai dešiniųjų koalicijai, paskelbė: „Sveikinimai. Kokia puiki žinia. Demokratija vis dar gyva“.