B. Johnsono gegužę gavo satyrinį apdovanojimą už įžeidžiantį eilėraštį apie Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą. Dabar jis tapo pirmu aukšto rango britų pareigūnu, atvykusiu į Turkiją šioje šalyje liepą nesėkmingai mėginto įvykdyti perversmo.

„Brexit“ kampanijos dalyviai, prieš birželio 23 dienos referendumą ragindami pasitraukti iš 28 valstybių Bendrijos, ne kartą britus gąsdino milijonais turkų, kuriems gali būti suteikta galimybė laisvai gyventi Didžiojoje Britanijoje.

Buvęs Londono meras B. Johnsonas rizikavo sukelti dar didesnį Turkijos įniršį gegužę, laimėjęs konkursą Britanijoje, kurio dalyviai turėjo sukurti R. T. Erdoganą pašiepiantį eilėraštį, solidarizuojantis su vienu vokiečių komiku, kuriam už panašias eiles grėsė baudžiamasis persekiojimas.

Tačiau Turkijos pareigūnai nesureikšmino galimo abiejų šalių santykių pablogėjimo. Pasak jų, Britanijos ir Turkijos ryšiai yra per daug svarbūs, kad taptų B. Johnsono pareiškimų įkaitais.

Britanijos ambasados Ankaroje atstovas naujienų agentūrai AFP nurodė, kad B. Johnsonas atvyko į Turkiją ir susitiks su prezidentu R. T. Erdoganu, ministru pirmininku Binali Yildirimu, o taip pat Sirijos opozicijos grupėmis.

Jis taip pat turėtų apsilankyti Turkijos parlamento rūmuose Ankaroje, kurie buvo smarkiai apgadinti aviacijos smūgių per nepavykusį liepos 15-osios perversmą, informavo Turkijos pareigūnai.

Turkijos žiniasklaida daug rašė apie B. Johnsono giminystės ryšį su jo proproseneliu Ali Kemaliu, praėjusio amžiaus pirmojo dešimtmečio turkų politiku ir žurnalistu.

Turkijos santykiai su Europa pablogėjo dėl nepavykusį perversmą lydėjusio Ankaros susidorojimo su įtariamais pučo organizatoriais.

Turkija piktai sureagavo į kritikų pareiškimus, kad toks masinis valymas galimai neatitinka žmogaus teisių normų, kurių Ankara privalo laikytis siekdama narystės Europos Sąjungoje.