Maskvos Tagankos teismo teisėja leido iki balandžio 18 dienos - iki baigsis pradinis tyrimas - pratęsti P.Dmitričenkos areštą ir atmetė gynybos prašymą paleisti jį už užstatą.

"Dėl P.Dmitričenkos negalima parinkti švelnesnės kardomosios priemonės, ... nes būdamas laisvėje jis gali bandyti pasislėpti nuo teismo", - argumentavo teisėja.

P.Dmitričenka neketina apskųsti sprendimo dėl jo arešto.

"Ne, neskųsiu, - sakė šokėjas, po teismo posėdžio atsakydamas į žurnalistų klausimą. - Suprantu, kad kitokio sprendimo teismas nepriimtų".

Paprašytas pakomentuoti žiniasklaidos pranešimus, kad nusikaltimas galėjo būti įvykdytas dėl jo gyvenimo partnerės, balerinos Anželinos Voroncovos, P.Dmitričenka atsakė: "Didysis teatras nori tai taip pateikti, kad (primarijų ir baletmeisterį-repetitorių Nikolajų) Ciskaridzę nušalintų ir jums visiems akis apdumtų".

P.Dmitričenka, stojęs prieš teismą pareiškė, kad nurodė surengti užpuolimą, bet neliepė jo vykdytojui šliūkštelėti aukai į veidą rūgšties.

P.Dmitričenka sakė: "Netiesa, kad nurodžiau jam šliūkštelėti rūgšties į Filiną".

"Pasakojau Jurijui Zaruckiui apie politiką, kuri vykdoma Didžiajame teatre, apie tuos pažeidimus, kurių ten yra, apie korumpuotus veiksmus. Kai pasiūlė, - "Aš jį primušiu" - sutikau su jo pasiūlymu. Tai viskas, ką pripažįstu", - sakė P.Dmitričenka.

Jis pridūrė, kad nurodė J.Zaruckiui laiką, kai S.Filinas turi grįžti iš teatro.

"Tikrai, pranešiau J.Zaruckiui, kada Filinas važiuos iš teatro. Bet kai sužinojau, kas nutiko, kad ten buvo rūgštis, patyriau šoką", - pabrėžė P.Dmitričenka, kalbėdamas iš už teisiamojo vietos grotų. Jis vilkėjo juodą žieminį paltą su gobtuvu, dryžuotą megztinį.

Tuo pačiu P.Dmitričenka apkaltino S.Filiną prisidėjus prie virtinės neteisėtų veiksmų teatre.

"Sergejus vykdė raštingą politiką. Jis apsupo save tokiais žmonėmis, kurie negalėtų duoti jam atkirčio ir visuomet sutikdavo (su juo) per atitinkamų komisijų posėdžius. Po to, kai pabadžiau pakeisti situaciją dėl pažeidimų, Sergejus iš karto išmetė mane iš tos komisijos", - teigė jis.

Policijos pareiškime sakoma, kad P.Dmitričenka sumokėjo vykdytojui J.Zaruckiui 50 tūkst. rublių (4,3 tūkst. litų). Šis, kaip įtariama, sausio 17-osios vakarą užpuolė namo grįžtantį S.Filiną ir šliūkštelėjo jam į veidą rūgšties, kuri taip pat nudegino akių ragenas.

P.Dmitričenka, kuris buvo areštuotas antradienį, policijos paskelbtoje vaizdajuostėje prisipažįsta suplanavęs išpuolį, bet "ne tokiu mastu", kokiu jis buvo įvykdytas.

42 metų S.Filinas grumiasi už regėjimo išsaugojimą ir veido atkūrimą. Šiuo metu jis yra pradėjęs ilgą reabilitacijos kursą Vokietijoje.

Policija yra sakiusi, kad nusikaltimo motyvas buvo P.Dmitričenkos priešiški asmeniniai santykiai su S.Filinu. Rusų laikraščiai rašė, kad tą priešiškumą išprovokavo meno vadovo atsisakymas skirti pagrindinius vaidmenis P.Dmitričenkos draugei A.Voroncovai.

"Pagrindinis motyvas buvo priešiškumas Filinui, kuris, pasak įtariamojo, neigiamai žiūrėjo į jo partnerę", - laikraščiui "Izvestija" sakė šaltinis policijoje.

"Dmitričenka sakė, kad Filinas trukdo Voroncovos meninei karjerai ir neskyrė jai pagrindinių vaidmenų", - nurodė šaltinis.

Panašiai kaip hitu tapusiame filme apie baletą "Juodoji gulbė" (Black Swan) P.Dmitričenka, kaip pranešama, itin pyko, kad A.Voroncovai nebuvo leista šokti pagrindinės Odetos-Odilijos rolės "Gulbių ežere" - kiekvienos balerinos svajonės.

S.Filino žmona Marija dienraščiui "Komsomolskaja pravda" sakė, kad jos vyras turėjo įtarimų dėl P.Dmitričenkos, bet mano, kad su jo užpuolimu susijęs "daug platesnis" žmonių ratas.

"Ne tik tie trys, kuriuos jie areštavo. Tikimės, kad saugumo pajėgos atkapstys tuos, kurie yra įsivėlę", - sakė ji.

Kai kurie Didžiojo teatro darbuotojai kalbėjo, kad P.Dmitričenkos veiksmų neįmanoma suvokti, turint omenyje, kad jis pats išgyveno karjeros pakilimą su pagrindiniu vaidmeniu balete "Ivanas Rūstusis".

Trečias areštuotas vyras, vairuotojas Andrejus Lipatovas, tvirtina, kad tik nuvažiavo ten, kur jam buvo pasakyta, ir nė nenumanė, ką J.Zaruckis buvo sumanęs.