JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Kanados ir renginio šeimininkės Japonijos valstybių bei vyriausybių vadovai susitinka kalnuotame ir retai apgyventame Isė Šimos regione, už maždaug 300 km į pietvakarius nuo Tokijo.

Ši grupė, įskaitant JAV prezidentą Baracką Obamą, kurio planuojamas istorinis vizitas atominį bombardavimą patyrusiame Hirošimos mieste gali nustelbti pačias derybas, ketvirtadienio rytą praleis Isė Dzingu – didžiuliame šventyklų komplekse, kuris yra vienas iš pagrindinių Japonijos šintoizmo dvasinių centrų.

Pagal šios animistinės religijos tradicijas šventovės statiniai nuolat atnaujinami, bet manoma, kad šis kompleksas toje pačioje vietoje gyvuoja jau ilgiau negu 2 000 metų.

Vis dėlto Japonijos premjero Shinzo Abe sprendimas pakviesti lyderius į tą šventyklą buvo vertinamas gana prieštaringai dėl jo nacionalistinio atspalvio.

Lyderiai taip pat bus supažindinti su Japonijoje plėtojamomis pažangiomis aplinką tausojančių automobilių technologijomis.

Stringanti pasaulio ekonomika tikriausiai bus pagrindinė tema per oficialias derybas, kurios prasidės po pietų. Tikėtina, kad išliks nesutarimų svarstant, ar pasaulis turėtų skatinti vartojimą, ar labiau taupyti, tęsiantis dabartiniam sąstingiui. Japonija ir Vokietija šiuo klausimu laikosi priešingų pozicijų.

Kinija, antroji didžiausia pasaulio ekonomika, šiame susitikime nedalyvaus, bet jos politika tikriausiai bus svarbi diskusijų tema.

Japonija ir JAV stengiasi užsitikrinti didesnį palaikymą savo pastangoms suvaržyti vis labiau kategoriškai Pekino reiškiamas teises į teritorijas Pietų Kinijos jūroje.

G-7 taip pat diskutuos apie pabėgėlių krizę ir islamo terorizmą, o Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as tikriausiai stengsis pabrėžti tas problemas po to, kai jo šalis pastaruoju metu dukart tapo brutalių džihadistų atakų taikiniu.

Prieš šį susitikimą visoje Japonijoje buvo sugriežtintos saugumo priemonės: traukinių stotyse ir keltų terminaluose budėjo tūkstančiai papildomų policijos pareigūnų. Tokijas pabrėžė sieksiantis užkirsti kelią bet kokioms atakoms, atsižvelgdamas į išpuolius, nuo kurių per kelis pastaruosius mėnesius nukentėjo Paryžius ir Briuselis.

Sostinės ir susitikimo vietos traukinių bei metropoliteno stotyse šiukšlių konteineriai buvo pašalinti arba užrakinti, o bagažo saugojimo kameros – užblokuotos. Pareigūnai žadėjo skirti ypatingą dėmesį „minkštiems taikiniams“, tokiems kaip teatrai ir stadionai.

Artėjant kitą mėnesį vyksiančiam Britanijos referendumui dėl klausimo, ar šalis turi likti Europos Sąjungos nare, neabejotina, kad šalies pasitraukimo iš Bendrijos ( Brexit) scenarijus bus vienas iš pagrindinių klausimų per G-7 diskusijas. Ekonomistai perspėja, kad toks žingsnis galėtų smarkiai sutrikdyti pasaulio ekonomiką.

Po šių derybų B. Obama išvyks į Hirošimą ir taps pirmuoju pareigas einančiu JAV lyderiu, apsilankysiančiu tame mieste, kuris 1945 metų rugpjūčio 6-ąją tapo pirmojo pasaulyje atominio bombardavimo taikiniu.

B. Obama atvyko į Japoniją po kelias dienas trukusio vizito Vietname, kur jis ragino komunistinius vadovus užtikrinti žmogaus teisių laikymąsi ir atsisakyti autoritarinio valdymo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)