„Noriu asmeniškai padėkoti šiems vaikams, jie daug dėl mūsų padarė. Jų indėlis mums turi didžiulę reikšmę“, - sakė N. Abdullah.

Kiekvienas džihadistas trokšta mirti kaip kankinys. Tai tiesus kelias į rojų ir stipri motyvacija dalyvauti džihade. Tačiau vyrai, žuvę nuo moterų rankos, nepatenka į rojų. Štai kodėl kurdžių moterų armija („Yekineyen Parastina Jin“, YPJ) yra didžiausias teroristinių organizacijų „Islamo valstybė“ ir „Jabhat al Nusra“ košmaras.

N. Abdullah yra moterų pajėgų lyderė ir vadė. Jau penkerius metus ji regi, kaip jos bendražygės žūsta kare. Analogiškos kurdų vyrų savigynos pajėgos vadinamos YPG („Yekineyen Parastina Gel“).

„Mes kovojame ir dėl Vakarų, ir dėl Švedijos. Mes giname visą žmoniją, demokratiją ir teisių lygybę“, - sakė ji.

Pasak Švedijos užsienio reikalų ministrės Margot Wallstrom, Švedija Sirijos pilietiniame kare palaiko opozicijos pusę. N. Abdullah teigia, kad tai keistas sprendimas. Tik nedidelė dalis opozicijos kovoja už demokratiją ir žmogaus teises. Ši dalis neturi valdžios, nes opozicijai netiesiogiai vadovauja Saudo Arabija, Turkija ir Kataras.

„Jeigu jie laimės karą Sirijoje, naujasis režimas vargu ar skirsis nuo Basharo al Assado valdymo. Opozicija netiki demokratija, žmogaus teisėmis, lygybe ir laisve“, - tvirtina moteris.

Du Geteborgo gyventojai, perrėžę gerkles dviems įkaitams ir Švedijoje už teroristinius nusikaltimus nubausti kalėjimu iki gyvos galvos, priklausė sukilėlių grupuotei, kuri kovojo opozicijos pusėje.

„Šios opozicinės grupuotės iki šiol mus puldinėja“, - sako N. Abdullah, galvoje turėdama dabartinių paliaubų pažeidimus.

Kurdai yra viena iš konflikto pusių, bet jiems neleidžiama dalyvauti Ženevos taikos derybose.

„Kol kurdų tauta neturės savo atstovo Ženevos derybose, mes nepripažinsime jų sprendimų“, - tikino N. Abdullah.

Ji kelis kartus primena, kad kurdai trokšta, jog ateities Sirijoje karaliautų demokratija, teisių lygybė ir laisvė.

Pasak jos, kurdai yra vieninteliai, siekiantys šių tikslų. Ji teigia kad derybose, pavyzdžiui, dalyvauja opozicijos karinė grupuotė „Ahrar ash Sham“. N. Abdullah tai laiko provokacija.

„Ahrar ash Sham“ nėra įtraukta į teroristų sąrašus, tačiau jų veiklos kitaip nepavadinsi, kaip tik terorizmu. Tai nešvarus karas ir nešvari politika“, - teigė ji.

Kadangi Europos Sąjunga ir Švedija palaiko opoziciją, N. Abdullah prašo Vakarų atsakyti į klausimą:

„Ar jūsų tylėjimas reiškia, kad jūs pritariate tam tikrų grupuočių atakoms prieš kurdus ir kitas tauteles Sirijos Kurdistane?“. Jeigu ne, tuomet Vakarai privalo laikytis aiškios pozicijos.

Sirijos Kurdistanas – kurdų gyvenamas regionas Sirijos šiaurėje. N. Abdullah griežtai kritikuoja Turkiją, teigdama, kad jos nedomina karo Sirijoje pabaiga.

„Jie naudoja migrantų krizę kaip instrumentą deryboms ir šantažui“, - sako ji.

Žiemą Turkija iš Europos Sąjungos (ES) gavo 3 mlrd. dolerių, už tai įsipareigodama priimti pabėgėlius. Be to, Turkijai buvo atvertas kelias į narystę ES.

„Tvyrant tokiai padėčiai, Turkijos priėmimas į ES reikštų, kad Europa pamynė tokias savo vertybes kaip teisių lygybė, laisvė, demokratija ir taip toliau“, - teigė N. Abdullah.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)