Pirmadienį prasidėjusios audros tiršti dulkių debesys palaipsniui užklojo didelius Libano, Sirijos, Izraelio ir Kipro plotus.

Ypač audrą pajuto Sirijos pabėgėliai Libane, gyvenantys ten lauko sąlygomis įsirengtose stovyklose.

Pačioje Sirijoje dėl audros vyriausybės pajėgų lėktuvai ir sraigtasparniai įvykdė mažiau smūgių. Mažiausiai šeši žmonės žuvo visoje šalyje dėl kvėpavimo sutrikimų, pranešė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Keturi žmonės žuvo Deir az Zore, tarp jų vienas vaikas ir senyvo amžiaus moteris, dar vienas vaikas žuvo Hamos provincijoje ir vienas žmogus – Daroje“, – sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Libano sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad rytiniame Bekos slėnio regione esančiose ligoninėse dėl smėlio audros sukeltų sveikatos problemų mirė dvi moterys. Jų tautybė nenurodyta.

„Smėlio audros sukelto dusulio ir kvėpavimo sutrikimo atvejų skaičius išaugo iki 750“, – nurodoma ministerijos pranešime.

Policijos pareigūnai gatvėse dalino veido kaukes ir perspėjo senyvus žmones, sveikatos problemų turinčius asmenis ir besilaukiančias moteris likti uždarose patalpose.

Ypač smėlio audrą pajuto dešimčių neoficialių pabėgėlių stovyklų, kuriose apsistojo šimtai tūkstančių pabėgėlių iš Sirijos, gyventojai.

Švietimo ministras Eliasas Bou Saabas nurodė trečiadienį uždaryti visas privačias šalies mokyklas, ragindamas „mokyklų vadovus gerbti šį sprendimą ir apsaugoti savo moksleivius nuo bet kokio pavojaus“, sakoma ministerijos pareiškime.

Kaip pranešė Nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos generalinis sekretorius Mouinas Hamzeh, palydovinės nuotraukos „aiškiai rodo, kad smėlio audra atėjo iš šiaurinio Irako toliau slinko į vidurio ir šiaurės Libaną, šiaurės ir rytų Siriją bei pietų Turkiją“.

„Libane paprastai taip atsitinka du ar tris kartus per metus, tačiau pavasarį, kovo ir balandžio mėnesiais, o šiandien ypač neįprastas audros tankumas“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Sirijoje audra trukdo atakuoti

Sirijos Deir az Zoro muchafazos Majadino mieste keliose ligoninėse nebepriimami kvėpavimo sutrikimais besiskundžiantys žmonės, nes ligoninės nebeturi deguonies, pranešė SOHR.

Sirijos sveikatos ministras paragino gyventojus „vengti ilgiau būti lauke“ ir nurodė, kad šimtai gydomi nuo astmos bei kitų kvėpavimo sutrikimų.

Dulkės pablogino matomumą (valdančiojo) režimo orlaiviams, kurie per audrą surengė gana nedaug smūgių“, – pažymi SOHR.

„Smėlio audra paralyžiavo režimo karo lėktuvus, surenti tik keli antskrydžiai Damasko provincijoje“, – sakė SOHR direktorius R.Abdel Rahmanas.

Tiršta migla tvyro Jeruzalėje ir didelėje Izraelio dalyje, taip pat Palestiniečių teritorijose, kur pareigūnai perspėja žmones likti namie.

Vaizdas nuo Alyvų kalno, iš kur paprastai atsiveria plati Jeruzalės senamiesčio panorama su Al Aksos mečete ir auksiniu Uolos kupolu, dėl dulkių tapo labai miglotas.

Tirštas dulkių debesis apgaubė ir Viduržemio jūros rytose esančią Kipro salą, ir jos gyventojams patarta riboti buvimą lauke.

Sveikatos specialistai perspėjo, kad dulkių koncentracija daug kartų viršija normalų lygį.

Iš Larnakos oro uosto antradienį buvo atidėti keli skrydžiai, nes matomumas tesiekė vos 500 metrų, bet vėlesnių skrydžių orlaiviai jau tupia čia.

Kipras kenčia ir nuo karščio bangos – oro temperatūra vietomis siekia 41 laipsnį Celsijaus.

Pasak Kipro vidaus reikalų ministerijos, sekmadienį iš žvejų laivo išgelbėti kelios dešimtys pabėgėlių iš Sirijos dėl ekstremalių orų perkelti iš laikinos stovyklos į geriau aprūpintas patalpas.

Audros poveikis jaučiamas ir Kaire, kur horizonto beveik nematyti dėl tirštos miglos.

Egipto orų tarnybos pareigūnas Wahidas Saudi sakė, kad dulkes vėjai atneša iš rytinio Viduržemio regiono, bet tikimasi, kad oras praskaidrės po kelių valandų.