Visos šalies rinkėjai rinks prezidentą, bet šiose devyniose valstijose balsalapiuose bus dar įrašytas „žolės“ klausimas.

Kalifornija, Arizona, Meinas, Masačusetsas ir Nevada balsuos dėl marihuanos laikymo ir vartojimo rekreaciniais tikslais legalizavimo, taip pat – dėl auginimo, gamybos ir pardavimo reguliavimo.

Panašioms iniciatyvoms jau yra pritarusios keturios valstijos ir sostinė Vašingtonas.

Arkanzase, Floridoje ir Šiaurės Dakotoje rinkėjai balsuos dėl marihuanos vartojimo medicininiais tikslais. Montanoje bus sprendžiama, ar sąlygos, kuriomis marihuaną galima vartoti terapiniais tikslais, turėtų būti lankstesnės.

Jungtinės Valstijos yra didžiausias narkotikų vartotojas pasaulyje ir šalininkai sako, kad marihuanos legalizavimas padėtų užbaigti dešimtmečius nesiliaujantį karą su narkotikais, nes eliminuotų pelno motyvą.

Šis karas Lotynų Amerikoje jau pareikalavo tūkstančių gyvybių, bet niekaip nepažabojo amerikiečių potraukio „apsinešti“.

Marihuana yra populiariausias nelegalus narkotikas Jungtinėse Valstijose ir 57 proc. amerikiečių pritaria jo legalizavimui, rodo „Pew Research Center“ atlikta apklausa. Prieš dešimtmetį parama buvo 32 procentai.

Debatai Jungtinėse Valstijose vyksta tokiu metu, kai Kanada planuoja marihuaną legalizuoti 2017 metais. Pirmoji šalis, pradėjusi reguliuoti vartojimą, pardavimą ir gamybą, yra Urugvajus: jis tai padarė 2014 metais.

„Taip“ marihuanai tokiose valstijose kaip Kalifornija ir Florida beveik neabejotinai paskatins ir kitas valstijas švelninti taisykles.

Jei taip įvyks, maždaug po penkerių metų būtų galima tikėtis legalizavimo federaliniu lygiu, prognozuoja marihuanos rinką studijuojančios firmos „Arcview Market Research“ vienas įkūrėjų ir vadovas Troy Daytonas.

Tačiau kol kas pagal federalinius įstatymus marihuanos vartojimas ir pardavinėjimas yra nusikaltimai.

Ne tik hipiai

2012 metais Koloradas tapo pirmąja valstija, legalizavusia marihuaną rekreaciniais tikslais. Prieš tai daugiau kaip dešimtmetį kai kuriose valstijose buvo leidžiamas jos vartojimas medicininiais tikslais.

Šiandien marihuanos su receptu galima nusipirkti 25 valstijose ir Kolumbijos apygardoje.

Ši industrija neabejotinai yra pelninga. 2014 metais ji sudarė 4,6 mlrd. dolerių (4 mlrd. eurų), net 92 proc. marihuanos buvo parduota medicininiais tikslais.

Prognozuojama, kad šis skaičius iki 2020-ųjų išaugs iki 20 mlrd. dolerių (18 mlrd. eurų) ir kad pusė marihuanos bus vartojama rekreaciniais tikslais, nurodo „Arcview Market Research“.

Iki 2020 metų Kalifornija, kurios ekonomika yra viena didžiausių pasaulyje, turėtų turėti 6,4 mlrd. dolerių (5,8 mlrd. eurų) marihuanos rinką, sako kompanija.

„Laikas legalizuoti. Laikas uždėti mokesčius. Laikas reguliuoti marihuaną suaugusiems Kalifornijos (gyventojams), – yra sakęs Kalifornijos vicegubernatorius Gavinas Newsomas (Gevinas Niusomas). – Tai ne debatai apie hipius.“

Įvairūs nuogąstavimai

Kritikai sako, kad marihuanos legalizavimas gali sukelti įvairių problemų: kanapių auginimą netoli mokyklų, paauglių narkomanų skaičiaus padidėjimą, avarijų, kurias sukelia apsvaigę vairuotojai, pagausėjimą, didesnę „juodąją“ rinką ir narkotikų kartelių sustiprėjimą.

Taip pat nuogąstaujama, kad „žolės“ verslą perims didelės korporacijos, pavyzdžiui, tabako kompanijos. To baiminasi ir kanapių augintojai.

„Visuomet bus rinka „rankų darbo“ kanapėms ir aukštos klasės produktams, nes egzistuoja kanapių ... kultūra, panašiai kaip kavos, alaus ir vyno“, – sakė T.Daytonas.

Jis prognozavo, kad didelės korporacijos į rinką ateis tik legalizavus marihuaną federaliniu lygiu, ir tam reikėtų mažiausiai penkerių metų.

Kol kas dėl vyriausybės suvaržymų šis verslas didelėms kompanijoms atrodo nepatrauklus.

Pokštas

Ir demokratų kandidatė į prezidentus Hillary Clinton, ir jos varžovas, respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas yra sakę, kad pritaria marihuanos medicininiais tikslais legalizavimui, bet nepritaria jos vartojimui rekreaciniais tikslais.

Kovos su narkotikais įstatymų priežiūros administracija (DEA) rugpjūčio mėnesį nusprendė, kad vis tiek nepritars prašymams leisti vartoti marihuaną medicininiais tikslais.

DEA direktorius Chuckas Rosenbergas kaip „pokštą“ atmetė idėją, kad marihuana turi medicininės naudos.

Kol kas, kad būtų išvengta konfliktų tarp skirtingų valdžios lygmenų, Kongresas uždraudė imtis federalinių veiksmų prieš žmones, dirbančius su marihuana tose valstijose, kur ji yra legali.

2017 ir 2018 metais planuojama daugiau referendumų dėl marihuanos.

Jeigu per lapkričio 8-osios balsavimus minėtų valstijų rinkėjai pasakys „taip“, „žali“, marihuanai auginti tinkami plotai JAV žemėlapyje gerokai padidės ir tenkins maždaug 84 mln. amerikiečių.