Vienu metu Varšuvoje vykstantys du beprecedenčiai tarptautiniai susitikimai - pirmasis Pasaulinis demokratijos forumas ir pirmoji užsienio reikalų ministrų konferencija "Demokratinės bendruomenės link" - skirti demokratijos problemoms aptarti, antradienį baigs savo darbą. Abiejuose susitikimuose dalyvauja apie 600 politikų ir visuomenės veikėjų iš viso pasaulio.

Vakar vakare prie jo dalyvių prisijungė ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas.

Per diskusijas buvo pabrėžta, jog "tarptautinė bendrija turi suprasti, kad demokratija nėra vien turtingųjų privilegija ir kad taip pat turi būti ginamos silpnųjų teisės".

Konferencijos pradžioje kalbėjusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albraight (Madlena Olbrait) sakė, jog "demokratija - tai procesas, už kurį atsako pati jį įgyvendinanti tauta, tačiau jos pastangas būtina paremti visiems".

Pasaulinio demokratijos forumo dalyviai priėmė atsišaukimą į užsienio reikalų ministrų konferenciją, kurioje ragina "žengti konkretų žingsnį ir prie Jungtinių Tautų (JT) įkurti demokratinių šalių komisiją".

Jame taip pat siūloma sudaryti nuolatinę vyriausybių ir nevyriausybinių organizacijų atstovų darbo grupę, kuri užsiimtų demokratijos problemomis.

Konferencijos uždaryme kalbės JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas), kuris antradienį atvyksta į Varšuvą.

Konferencijos dalyviai taip pat planuoja priimti Varšuvos deklaraciją. Pasak Lenkijos diplomatijos vadovo Bronislawo Geremeko (Bronislavo Geremeko), kalbėjusio spaudos konferencijoje, ji gali turėti tokią pat reikšmę, kaip ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Konferencijos 1975 metais Helsingyje priimtas Baigiamasis aktas.

Konferencija "Demokratinės bendruomenės link" jau sukėlė prieštaringų vertinimų. Vieni jos dalyviai buvo nepatenkinti, kodėl į Varšuvą nebuvo pakviesta Kinijos, Irako, Libijos, Jugoslavijos, Irano, Šiaurės Korėjos, Kubos ir Baltarusijos atstovų, kiti reiškė nuostabą, kodėl konferencijoje dalyvauja Tunisas, Jemenas, Egiptas, Azerbaidžanas, Kataras, Kuveitas - šalys, kuriose taip pat nesilaikoma žmogaus teisių.