Austrijos turkų bendruomenė tvirtina, kad modelis pagrįstas Šv. Sofijos soboru Stambule, o rinkinyje taip pat esančios azijiečių ir rytiečių figūrėlės vaizduojamos kaip „piktavalės ir kriminalinės asmenybės“. Austrijos Turkijos kultūros bendruomenė išplatino pranešimą, raginantį „Lego“ atsiprašyti už tai, kad įžeidė religinius ir kultūrinius įsitikinimus.

Turkų pyktį sukėlė rinkinys „Džabos rūmai“ („Jabba Palace“), kuriame pateikiamas personažo Džabos Hato (Jabba the Hutt) rūmų modelis. Šis rinkinys priklauso „Žvaigždžių karų“ („Star Wars“) serijai, paremtai mokslinės fantastikos filmais.

Džaba yra milžiniškas šliužą primenantis personažas, nelaisvėje laikantis Haną Solo (Han Solo) filme „Žvaigždžių karai VI: Džedajaus sugrįžimas“ („Star Wars: Episode VI – The Return Of The Jedi“), o jo rūmai yra kelių esminių scenų vieta, įskaitant Princesės Lėjos (Princess Leia) laikymą vergovėje.

Džabos Hato rūmai su kupolu ir stebėjimo bokštu, kaip teigiama pranešime, nepageidaujamai primena Stambule esantį Šv. Sofijos soborą ir dar vieną mečetę Beirute. Turkijos kultūros bendruomenės tinklalapyje pateikiamoje nuotraukoje vaizduojama „Džabos rūmų“ dėžė su rodyklėmis, nurodančiomis panašumus į Šv. Sofijos soborą.

Šv. Sofijos soboras Stambule
Buvusi krikščionių bazilika garsi savo dideliu kupolo formos stogu. Šv. Sofijos soboras yra viena garsiausių pasaulio mečečių, tarnavusi Stambulo musulmonų bendruomenei daugiau nei 500 metų, kol 1943 metais tapo muziejumi. Šis pastatas taip pat vertinamas kaip vienas geriausių ir didžiausių Bizantijos architektūros pavyzdžių.

Nepasitenkinimas „Džabos rūmų“ rinkiniu kilo tuomet, kai vienas Austrijos turkas, kurio sesuo šį žaislą nupirko savo sūnui, kreipėsi į Turkijos kultūros bendruomenę. Pastarajai užkliuvo ir rinkinyje esančios figūrėlės, tarp jų ir Džabos Hato.

„Teroristas Džaba Hatas mėgsta rūkyti kaljaną ir žudyti savo aukas, - teigiama bendruomenės tinklalapyje išplatintame pranešime. - Aišku, kad bjaurusis Džabos personažas kaip ir visa scena kvepia rasiniais prietarais ir nepadoriomis insinuacijomis apie azijiečius ir rytiečius, kaip apie piktavales ir kriminalines asmenybes“.

„Lego“ ryšių su visuomene skyriaus vadovė Katharina Sasse, paneigė bet kokias sąsajas tarp „Džabos rūmų“ ir minėtos mečetės.

„Lego“ „Žvaigždžių karų“ serijos produktas „Džabos rūmai“ nevaizduoja kokio nors iš tikrųjų egzistuojančio pastato, žmonių ar minėtos mečetės, - sakė ji. - Visos šios „Lego“ mini-figūrėlės sukurtos pagal filmo veikėjus“.