Katastrofos vietoje sekmadienį dirba ekspertai, kurių vieni organizuoja aukų DNR tyrimą ir identifikavimą, taip pat yra iššifruojama juodose dėžėse esanti informacija.

„Egipte sudužusio Rusijos lėktuvo A321 juodosios dėžės yra tik nežymiai pažeistos, - paskelbė Rusijos transporto ministras Maksimas Sokolovas, rašo ria.ru. - Fiksuoti tik nedideli techniniai pažeidimai. Terminio poveikio nebuvo, pranešė Egipto atstovai.“

Gelbėtojai išplėtė aukų paiešką

Egipto gelbėtojų komandos sekmadienį toliau ieško rusų keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajuje aukų ir plečia paieškos rajoną suradę kilometrų spinduliu išsibarsčiusių palaikų.

Vienas karininkas, padedantis vykdyti paiešką, AFP sakė, kad gelbėtojai surado 163 kūnus. Gelbėtojai nusprendė išplėsti paieškos išorinę ribą iki 15 km, pridūrė minėtas karininkas.

„Už aštuonių kilometrų nuo (pagrindinių nuolaužų) vietos suradome trejų metų mergaitę“, – sakė tas karininkas iš karinės bazės al Hasanoje, maždaug 60 km nuo katastrofos vietos.

Daugelis rastų kūnų sužaloti, sakė karininkas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, nes neturėjo įgaliojimų kalbėtis su žiniasklaida.

Tuo tarpu rusų komanda su transporto ministru, kuri atvyko į Kairą, jau išvyko į katastrofos vietą atokiame neramaus Sinajaus pusiasalio rajone, pranešė Rusijos oficialioji žiniasklaida.

Džihadistai veikia Sinajaus pusiasalio šiaurėje, kur jų sukilimas nuo 2013 metų pareikalavo šimtų policininkų ir karių gyvybių.

Tyrėjai atmeta bet kokias versijas, esą lėktuvas galėjo būti numuštas, nors Egipte veikianti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ susijusi grupuotė pareiškė numušusi Rusijos lėktuvą, šeštadienį sudužusį Sinajaus pusiasalyje, kur džihadistai dažnai puldinėja vyriausybės pajėgas.

Jau šeštadienį Rusijos valdžios atstovai paneigė šią versiją. Numanoma lėktuvo katastrofos priežastis – lėktuvo variklio gedimas ir valdymo kontrolės praradimas. Lėktuvas perlūžo į dvi dalis.

Pirminiais duomenimis, lėktuvo pilotas informavo apie techninius nesklandumus oro uosto dispečerius ir prašė leidimo leistis avariniu būdu Šiaurės Sinajaus oro uoste El Ariše.

Nepaisant to, trys skrydžių bendrovės - „Emirates“, „Air France“ ir „Lufthansa“ - nusprendė neskristi virš Sinajaus pusiasalio kol nebus paskelbta daugiau informacijos.

Rusijoje - gedulas

Kaip praneša „Reuters“, iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą skridusiame lėktuve, kuris dingo iš radarų, buvo 217 keleivių ir 7 įgulos nariai, iš kurių didžioji dalis - Rusijos turistai. Naujausiais duomenimis, tarp keleivių buvo 138 moterys, 62 vyrai ir 17 vaikų nuo 10 mėnesių iki 17 metų amžiaus.

Gedulas dėl Rusijos lėktuvo katastrofos

BBC praneša, kad lėktuve buvo trys Ukrainos piliečiai, visi kiti - Rusijos piliečiai. Išgyvenusiųjų nėra.

Rusijoje lapkričio 1 d. paskelbta gedulo diena. Sekmadienį Rusijoje vėliavos yra nuleistos iki pusės stiebo, kultūros įstaigoms ir transliuotojams rekomenduota atšaukti pramoginio pobūdžio laidas ir renginius.

Sankt Peterburge, iš kur yra didžioji dalis katastrofos metu žuvusių žmonių, numatoma gedulą pratęsti, sekmadienį už žuvusiuosius laikomos mišios.

„Ar galite įsivaizduoti: žmonės atvyko pasiimti savo vaikų, vaikaičių, o sužinojo, kad jų jau nebėra“, – sakė 34 metų Galina Grigorjeva, viena iš daugelio žmonių, kurie atnešė gėlių prie improvizuoto memorialo netoli Sankt Peterburgo Pulkovo oro uosto atvykimo dalies.

„Kai apie tai sužinojau, tiesiog apsiverkiau“, – AFP sakė ši moteris, atsivedusi penkerių metų vaiką. Šis atnešė pūkuotą žaislą žuvusiems vaikams.

Pagerbiant aukas, kurių dauguma buvo iš Sankt Peterburgo ir jo regiono, Kremliuje virš parlamento pastato ir virš kitų oficialių pastatų vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo.

Valdžia įsteigė krizės centrą viešbutyje netoli oro uosto, kur aukų giminaičiai buvo pakviesti pateikti DNR pavyzdžius ir kur galima kreiptis į psichologus.

Rusijos valstybinis naujienų kanalas „Rossija 24“ periodiškai pertraukdavo transliaciją tylos minutėmis ir rodydavo besišypsančių žmonių, kurie vėliau žuvo per katastrofą Sinajuje, nuotraukas, tikriausiai padarytas atostogų metu ir paskelbtas socialiniuose tinkluose.

Kai kurios aukos buvo išvykusios pirmųjų savo atostogų užsienyje, kai kurios anksčiau niekada nebuvo skridusios lėktuvu, o viena pora buvo išvykusi savo medaus mėnesio, pranešė minėtas kanalas.

„Daugelis iš mūsų galėjome būti šiame lėktuve ir ši tragedija nė vieno iš mūsų negali palikti abejingo“, – sakė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas, sekmadienį vadovaudamas pamaldoms už aukų atminimą.

Apie 3 mln. turistų iš Rusijos kasmet vyksta atostogauti į Egiptą, tai yra viena populiariausių atostogų krypčių.

Įgulai buvo atlikti medicininiai testai

Egipte šeštadienį sudužusio keleivinio lėktuvo įgulai neseniai buvo atlikti medicininiai testai, jokių problemų nebuvo pastebėta, remdamasi prokurorais sekmadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

„Įgulai prieš skrydį į Šarm aš Šeichą buvo atliktas medicininis patikrinimas, jie buvo paskelbti tinkamais skristi“, – sakė Maja Ivanova iš Volgos regiono transporto prokuratūros.

Dingo iš radarų vos po 20 minučių

Rusų keleivinio lėktuvo nuolaužos šeštadienį aptiktos Egipte, Sinajaus pusiasalyje, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“. Buvo pranešama, kad Egipto saugumo pajėgos apžiūrėjo lėktuvo katastrofos vietą, iš Sinajaus pusiasalio šiaurinėje dalyje esančio Arišo miesto išsiųsta 20 greitosios pagalbos automobilių katastrofos aukoms evakuoti.

Egipto premjeras žinią patvirtino Egiptas patvirtino, kad rusų keleivinis lėktuvas sudužo centrinėje Sinajaus pusiasalio dalyje. Oficialiame Egipto ministro pirmininko administracijos pranešime teigiama apie krizei dėl įvykusios katastrofos spręsti suformuotą komitetą. Remiantis naujienų agentūros „Ria Novosti“ pateikiama informacija, nukritęs lėktuvas – Rusijos oro linijų „Kogalymavia“ orlaivis „Airbus A321“.

9268-ojo reiso lėktuvas, pakilęs iš Šarm el Šeicho, pradėjo staigiai žemėti, nusileido į 1,5 km aukštį ir galiausiai dingo iš radarų ekranų. Ore lėktuvas išbuvo apie 25 minutes.

Rusijos keleivinis lėktuvas nukrito Hasanos rajone, į pietus nuo Arišo Sinajaus pusiasalyje, pranešė šeštadienį Civilinės aviacijos ministerija. Lėktuvas skrido 31 tūkst. pėdų (apie 9,5 km) aukštyje, kai išnyko iš radaro, sakoma ministerijos pranešime. Pasak vieno pareigūno, atvykusio į nelaimės vietą, lėktuvas visiškai sudužęs; gyvųjų nėra.

Dėl kalnuotos vietovės ir nepalankių oro sąlygų, paieškos grupėms nelengva veikti. Anot Egipto saugumo tarnybos, nėra duomenų, kad lėktuvas būtų buvęs numuštas.

Rusų tyrėjai atliko kratą oro bendrovės „Kogalymavia“ biuruose, šalies transporto priežiūros institucija paskelbė, kad tikrinimą tęs iki lapkričio 30-osios.

Ši užsakomųjų skrydžių bendrovė sekmadienį tebedirbo.

Šeštadienį „Kogalymavia“ paskelbė, kad sudužusio „Airbus 321“ pilotas buvo labai patyręs, o pareigūnai toje vietoje, kur lėktuvas paskutinį kartą pasipildė degalų, sakė, kad niekas nekėlė nerimo.

„Lėktuvas Samaroje (Pietryčių Rusijoje) nebuvo techniškai patikrintas, bet įgulai buvo atliktas sveikatos patikrinimas, buvo nustatyta, kad ji tinkama skristi“, – sakė regiono transporto prokuratūros atstovė Maja Ivanova.

„Tuo metu buvo patikrinti lėktuvo degalai ir degalų kokybė, ir jis atitiko visus reikalavimus“, – sakė atstovė televizijai.

Daugelis pasilinksminimo vietų Maskvoje atšaukė savo programas; planų rengti Helovino šventes atsisakė kompanijos. Žiniasklaidos organizacijos iš pagarbos aukoms savo ženklus socialiniuose tinkluose padarė vienspalvius.

Tačiau prezidento Vladimiro Putino, kurio biuras paskelbė nacionalinio gedulo dieną, ekranuose nesimatė ir kai kurie rusai kritikavo jį už tai, kad jis nekalbėjo šaliai apie šią tragediją.

Reiškia užuojautą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė nuoširdžią užuojautą per „Kogalymavia“ lėktuvo katastrofą Egipte žuvusiųjų artimiesiems, pranešė šeštadienį Kremliaus spaudos tarnyba. V. Putinas pavedė Nepaprastųjų situacijų ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerijai nedelsiant organizuoti pagalbą žuvusiųjų artimiesiems.

Rusijos tyrimų biuras pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl oro bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo „Airbus A-321“, skridusio iš Egipto į Sankt Peterburgą, katastrofos Sinajaus pusiasalyje, šeštadienį pranešė biuro atstovas Vladimiras Markinas.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškė užuojautą dėl keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje.

„Jūsų Ekscelencija, savo ir visos Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą dėl daugybės žmonių gyvybių pareikalavusios Jūsų šalies lėktuvo katastrofos. Linkiu stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems“, - rašoma D. Gybauskaitės užuojautoje, pranešė Prezidentūra.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius taip pat pareiškė užuojautą dėl daugybės žmonių gyvybes nusinešusios Rusijos lėktuvo katastrofos Egipte.

Vokietijos transporto ministerija įspėjo nevykdyti skrydžių virš Sinajaus pusiasalio

Vokietijos transporto ir skaitmeninės infrastruktūros ministerija Egipte nukritus Rusijos orlaiviui oro skrydžių bendroves įspėjo atsisakyti skrydžių virš Sinajaus pusiasalio ir patarė nuo šiol vengti ne tik jo šiaurinės, bet ir pietrytinės dalies. Tokią informaciją pateikė institucijos atstovas.

"Iki šiol bendrasis įspėjimas buvo taikomas tik Sinajaus (pusiasalio) šiaurei. Atsižvelgiant į pastaruosius įvykius, ministerija priėmė sprendimą papildomai įspėti ir dėl oro maršrutų virš pietrytinės pusiasalio dalies naudojimo", - cituoja anonimiškai pasisakiusį pareigūną agentūra DPA.

Kiek anksčiau kelios oro skrydžių bendrovės, pavyzdžiui, vokiečių "Lufthansa", pareiškė laikinai nustojančios skraidyti virš Sinajaus pusiasalio.

Sinajaus pusiasalio šiaurinė dalis laikoma susijusios su "Islamo valstybe" džihadistų grupuotės bastionu. Jie jau kontroliuoja dideles Irako ir Sirijos teritorijas ir yra įžengę į Libiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5775)