Laiške Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Boehneris ir kiti įstatymų leidėjai nurodė, kad Rusijos veiksmai Ukrainai yra „groteskiškas tarptautinės teisės pažeidimas“. Anot jų, neseniai paskelbtos paliaubos tik įtvirtino separatistų laimėjimus rytuose.

Ukraina ir Vakarai kaltina Maskvą ginklų ir karių siuntimu separatistams, tačiau Rusija savo kaltės nepripažįsta. Nepriklausomi ekspertai antrina Vakarams, tačiau Rusija tvirtina, kad rusai, kovojantys su separatistais, yra „savanoriai“.

Dvipartiniame laiške, kurį pasirašė 11 įstatymų leidėjų, rašoma, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje yra iššūkis Vakarams ir ataka prieš tarptautinę tvarką, kurios kaina po Antrojo pasaulinio karo buvo milžiniška.

„Raginame jus skubiai patvirtinti papildomas pastangas remti Ukrainos pastangas ginant suverenią teritoriją ir suteikti mirtinų ginamųjų ginklų sistemų Ukrainos kariuomenei“, – rašoma JAV pareigūnų laiške B. Obamai.

Anot įstatymų leidėjų, tai vienintelis būdas Ukrainai gintis ir atremti tolesnę agresiją. Pareigūnai taip pat tvirtino, kad Vakarų politikai trūksta aiškumo Ukrainos klausimu, o prezidentas B. Obama turėtų rodyti pavyzdį.

Jau kurį laiką grupė JAV politikų darė spaudimą B. Obamai apginkluoti Ukrainą, kritikuodami jį neryžtingumu.

Tuo metu prezidentas kartoja tiriąs tokią galimybę, jei diplomatijai nepavyks užbaigti krizės.

Penktadienį Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai Latvijoje susitiks aptarti Ukrainos krizės. NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alexanderas Vershbow ketvirtadienį pareiškė, kad Maskvai darosi vis sunkiau nuslėpti „didelius skaičius“ Rusijos karių žūčių Rytų Ukrainoje.