Rusija nedalyvaus jokiose karinėse operacijose Sirijos teritorijoje ar kitose valstybėse, bent jau šiandien dienai mes to neplanuojame. Tačiau mes svarstome, kaip suaktyvinti mūsų darbą ir su prezidentu Basharu al Assadu, ir su mūsų partneriais kitose šalyse“, – pareiškė V. Putinas.

Pasak jo, Rusija teikia karinę ir humanitarinę pagalbą tik teisėtai Sirijos lyderio kariuomenei ir visa tai vyksta laikantis Jungtinių Tautų Chartijos. V. Putinas pažymėjo, kad Rusijos dalyvavimo Sirijoje tikslas – B. al Assado išlikimas valdžioje.

„Veikdami kita kryptimi, teisėtų valdžios struktūrų griovimo kryptimi, mes galime sukurti situaciją, kurią šiandien stebime kitose regiono šalyse arba kituose pasaulio regionuose, pavyzdžiui, Libijoje, kur visiškai subyrėjusios visos valstybinės institucijos. Panašią situaciją matome ir Irake“, – savo poziciją aiškino Rusijos lyderis.

Vienintelis Sirijos krizės sprendimo būdas, pridūrė Rusijos prezidentas, yra veikiančių teisėtų valstybinių struktūrų sustiprinimas. Damaskui būtina ne tik suteikti pagalbą kovoje su teroristais, bet ir skatinti jį „pozityviam dialogui su sveika opozicijos dalimi ir skatinti atlikti politinius pertvarkymus“, - pareiškė V. Putinas.

Į žurnalisto klausimą apie milijonus sirų, dėl al Assado tapusių pabėgėliais, ir tūkstančius žmonių, kurie žuvo ir „kurių daugelį nužudė jo žmonės“, Rusijos prezidentas atsakė: „O kaip jūs manote, ar teisingai elgiasi tie, kurie palaiko ginkluotą opoziciją ir, svarbiausia, teroristines organizacijas vien tik tam, kad nuverstų al Assadą, nesurūpindami tuo, kas bus su šalimi visiškai sunaikinus jos valstybines institucijas?“

Be to, V. Putinas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu 60 procentų Sirijos teritorijos kontroliuoja arba „Islamo valstybė“, arba kitos teroristinės organizacijos. Tarp jų daugiau kaip du tūkstančiai išeivių iš buvusios Sovietų Sąjungos, pažymėjo Rusijos vadovas.

„Esama grėsmės, kad jie pas mus sugrįš. Ką laukti, kol jie pas mus grįš, verčiau padėti al Assadui kovoti su jais ten, Sirijos teritorijoje. Tai ir yra pats pagrindinis skatinantis motyvas, kuris verčia mums paremti al Assadą. Apskritai mes, žinoma, nenorime, kad situacija regione virstų panašia į Somalio“, – aiškino Rusijos prezidentas.

Interviu buvo paliesta ir Ukrainos krizės tema. V. Putinas patikino, kad gerbia Ukrainos suverenitetą ir norėtų, kad taip elgtųsi ir kitos šalys. Gerbti suverenitetą, aiškino V. Putinas, „vadinasi, neleisti valstybinių perversmų, antikonstitucinių veiksmų ir neteisėto teisėtos valdžios nušalinimo“.

„Kas, mano nuomone, visiškai nepriimtina mums? Klausimų, įskaitant ginčytinus klausimus, vidaus politikos klausimus buvusios Sovietų Sąjungos respublikose, sprendimas pasitelkus „spalvotas“ revoliucijas, pasitelkus perversmus ir nekonstitucinius esamos valdžios nuvertimo būdus“, – pareiškė V. Putinas ir pridūrė, kad „mūsų partneriai Jungtinėse Valstijose neslepia, kad palaikė tuos, kurie veikė prieš prezidentą Janukovyčių“.

Kalbėdamas su amerikiečių žurnalistu Rusijos prezidentas pasišaipė iš to, kad Rusiją „visą laiką įtaria kokiomis nors ambicijomis ir visą laiką stengiasi kažką iškreipti“. „Aš didžiuojuosi Rusija. Mes turime kuo didžiuotis. Tačiau mums nebūdingas koks tai Rusijos kaip supervalstybės pasaulio arenoje fetišas“, – pažymėjo V. Putinas“.

Rusijos prezidentas atsisakė vertinti JAV prezidento Baracko Obamos veiklą, nes „tai Amerikos žmonių reikalas“, ir pasakė, kas jam labiausiai patinka Jungtinėse Valstijose: „Kūrybinis požiūris į Amerikai iškilusias problemas, atvirumas ir laisvumas – tai suteikia galimybę atskleisti žmonių vidinį potencialą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (530)