Bolivijos prezidentas Evo Moralesas trečiadienį neigė kuo nors nusižengęs. „Aš nesu nusikaltėlis“, - E.Moralesas sakė žurnalistams Vienos oro uoste, kai Prancūzija, Italija, Portugalija ir Ispanija atsisakė įsileisti jo lėktuvą į savo oro erdvę.

Po kelių valandų buvo pranešta, kad Bolivijos prezidento lėktuvas išskrido iš Vienos po šio Europos šalių diplomatinio akibrokšto.

Galiausiai davė leidimus skirsti oro erdve

Prancūzija trečiadienį paskelbė, kad davė leidimą Bolivijos prezidento Evo Moraleso lėktuvui skristi jos oro erdve, nors pareigūnai La Pase anksčiau teigė, kad toks leidimas nebuvo duotas.

"Leidimas perskristi tikrai buvo duotas", - sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Philippe'as Lalliot, tačiau atsisakė patvirtinti pranešimus, kad iš pradžių tokio leidimo nebuvo.

Bolivijos pareigūnai anksčiau sakė, kad lėktuvas, kuris pakilo iš Maskvos, turėjo sustoti Vienoje, kai Prancūzija, Italija, Ispanija ir Portugalija neleido jam skristi per jų oro erdvę – dėl įtarimų, kad jame gali būti JAV žvalgybinę informaciją nutekinęs bėglys Edwardas Snowdenas.

Prancūzijoje yra maždaug penkios institucijos, susijusios su klausimais dėl perskridimų jos oro erdve, ir tai galėtų paaiškinti vėlavimą, sakė šaltinis prancūzų diplomatiniuose sluoksniuose.

Du Bolivijos ministrai vėliau nurodė, kad Prancūzija galiausiai davė leidimą prezidento lėktuvui kirsti jos oro erdvę.

Ispanija taip pat atvėrė oro erdvę Bolivijos vadovo lėktuvui. Ispanijos vyriausybė trečiadienį leido Bolivijos prezidento lėktuvui įskristi į šalies oro erdvę ir nusileisti jos teritorijoje po to, kai kelios šalys atsisakė jį įsileisti.

"Bolivija dar kartą paprašė leisti praskristi ir nusileisti, o mes jį suteikėme šį rytą 9 val. 30 min. vietos (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku", - sakė Ispanijos URM atstovas.

Pyko, kad sukeltas pavojus

„Prezidentas Moralesas išvyko trečiadienį anksti ryte į La Pasą“, Bolivijos sostinę, ministerijos atstovas Alexander'as Schallenbergas sakė naujienų agentūrai AFP. Austrijai nežinoma, kodėl E. Moraleso lėktuvas ten nusileido, pridūrė jis.

Anksčiau Bolivijos užsienio reikalų ministras Davidas Choquehuanca apkaltino Prancūziją ir Portugaliją neleidus E. Moraleso lėktuvui įskristi į jų oro erdvę dėl klaidingo įsitikinimo, kad tame lėktuve yra E. Snowdenas.

„Prezidentas buvo priverstas nusileisti Vienoje“, – jis sakė žurnalistams La Pase, pridūręs, kad E. Moraleso gyvybei buvo sukeltas pavojus dėl priverstinio neplanuoto nusileidimo.

„Sklandė nepagrįsti gandai, kad ponas Snowdenas gali būti tame lėktuve“, – nurodė D. Choquehuanca.

E. Moralesas, kuris skrenda į savo šalį po kelionės į Maskvą, anksčiau antradienį sakė, jog jeigu E. Snowdenas pasiprašytų politinio prieglobsčio, Bolivija svarstytų, ar jį suteikti.

Bolivija yra viena iš 21 valstybės, kuriose E. Snowdenas pasiprašė prieglobsčio, nurodė vyriausybių paslaptis viešinantis portalas „WikiLeaks“.

Pateiks JT skundą

Bolivija pateiks Jungtinių Tautų (JT) vadovui Ban Ki-moonui skundą dėl kelių Europos valstybių veiksmų neleidžiant prezidento Evo Moraleso lėktuvui skristi per jų oro erdvę, trečiadienį sakė šios Lotynų Amerikos valstybės pasiuntinys.

"Šių šalių sprendimais buvo pažeista tarptautinė teisė ... Jau atliekame procedūras, kad apskųstume tai JT generaliniam sekretoriui", - žurnalistams Ženevoje sakė Bolivijos ambasadorius JT Sacha Llorenti.

Bolivija pasipiktinusi dėl skrydžio sutrikdymo

 Bolivija piktai protestavo, kai jos prezidentas buvo užlaikytas Europoje. Bolivija pareiškė, kad su šiuo nauju posūkiu E.Snowdeno sagoje susijusios Jungtinės Valstijos.

Iš keturių šalių, neleidusių E.Moraleso lėktuvui praskristi virš jų teritorijos, visos, išskyrus Ispaniją, vėliau pakeitė savo poziciją, sakė Bolivijos gynybos ministras Rubenas Saavedra.

Užsienio reikalų ministras Davidas Choquehuanca piktai paneigė, kad E.Snowdenas yra E.Moraleso lėktuve, tvirtindamas, jog tokie pareiškimas yra "didžiulis melas".

"Prezidentas Evo nėra nusikaltėlis. Skrisdamas jis turi teisę į neliečiamybę, - viceprezidentas Alvaro Garcia, laikinai perėmęs šalies vadovo pareigas, sakė La Pase. - Prezidentas Evo buvo pagrobtas imperialistinių jėgų ir sulaikytas Europoje.""Bolivija gins (kaltinamus asmenis), jeigu tai susiję su šnipinėjimu arba kontrole. Bet kokiu atveju, esame čia, kad padėtume", - E.Moralesas sakė Rusijos valstybinei televizijai RT.

D.Choquehuanca nurodė, kad buvo planuota, jog E.Moraleso lėktuvas degalų atsargas papildys Portugalijoje, tačiau Lisabona, o vėliau Paryžius uždraudė jam atskristi.

Lėktuvas buvo nukreiptas į Ispanijai priklausančias Kanarų salas, tačiau Prancūzija atsisakė leisti jam praskristi virš savo teritorijos, pridūrė diplomatijos vadovas.

Prancūzijos URM sakė kol kas negalinti komentuoti šios padėties.

Vienas Austrijos URM pareigūnas sakė, kad E.Moralesas ketino išskristi į La Pasą trečiadienio rytą.

Tačiau Ispanija dar nėra suteikusi leidimo prezidento lėktuvo skrydžiui virš jos teritorijos, todėl jį teko atidėti, aiškino R.Saavedra.

Gynybos ministras sakė esantis pasipiktinęs, jog Ispanijos ambasadorius Austrijoje užsiminė, kad Madridas duos leidimą skrydžiui tik su sąlyga, jog ispanų pareigūnai turės teisę patikrinti prezidento lėktuvą. R.Saavedra pareiškė, kad toks reikalavimas yra "tam tikras šantažas".

"Mes atmetėme tą sąlygą", - sakė jis.

Kairiosios pakraipos Bolivijos regioniniai sąjungininkai Ekvadoras, Nikaragva ir Venesuela piktinosi šiuo incidentu ir reiškė palaikymą E.Moralesui.

"Reiškiame savo solidarumą su Evo ir drąsiais Bolivijos žmonėmis. Mūsų Amerika negali toleruoti tokių didelių pažeidimų, - Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa rašė socialiniame tinkle "Twitter". - Ir tuomet jie kalbasi su mumis apie Europos ir Lotynų Amerikos viršūnių susitikimus?"

"Tai buvo išpuolis prieš prezidento Moraleso gyvybę", - pareiškė Venesuelos užsienio reikalų ministras Elias Jaua.

Kubos URM pažymėjo, kad veiksmai prieš E.Moralesą yra "nepriimtinas, nepagrįstas ir šališkas aktas, kuris įžeidžia visą Lotynų Ameriką ir Karibus".

Bolivijos prezidentūra nurodė, kad E.Moralesas grįš į savo šalį trečiadienį ir kad jau planuojama surengti protesto mitingus prie JAV, Prancūzijos, Portugalijos ir Italijos ambasadų La Pase.