J.Cox ketvirtadienį buvo užpulta peiliu ir šaunamuoju ginklu prie jos rinkimų apygardos biuro Berstolo kaime, Anglijos šiaurėje.

52-ejų Th.Mairas, kuris gyvena viename Jorkšyro kaimų, buvo sulaikytas netoli nusikaltimo vietos.

Vakarų Jorkšyro policijos detektyvas vyresnysis inspektorius Nickas Wallenas, vadovaujantis tyrimui, trumpu pranešimu paskelbė, kad Th.Mairas kaltinamas virtine nusikaltimų, susijusių su J.Cox nužudymu.

Th.Mairas turėtų stoti prieš Londono centrinį teismą vėliau šeštadienį.

„Mes jau apkaltinome tą vyrą žmogžudyste, sunkiu kūno sužalojimu, šaunamojo ginklo laikymu ketinant atlikti nusikaltimą, kuriam būtina kaltinamoji išvada, taip pat puolamojo ginklo turėjimu“, – sakė jis.

„52-ejų Thomas Mairas iš Berstolo stos prieš Vestminsterio magistrato teismą šiandien“, – pridūrė N.Wallenas.

Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir leiboristas opozicijos lyderis Jeremy Corbynas penktadienį Berstole padėjo gėlių prie J. Cox paminėti skirtos vietos.

„Kai matome neapykantą, kai matome susiskaldymą, kai matome netoleranciją, privalome išguiti ją iš mūsų politikos, iš mūsų gyvenimo ir iš mūsų bendruomenių, – sakė britų premjeras. – Šiandien mūsų tauta yra pagrįstai šokiruota.“

Parlamentarės nužudymas šokiravo visą Britanijos politikos pasaulį, užuojautos siunčiamos iš viso pasaulio. Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama taip pat pasmerkė šį „baisų“ išpuolį.

„Prezidentas Obama išreiškė nuoširdžiausią užuojautą visų Amerikos žmonių vardu ponui Coxui ir jo dviem mažiems vaikams, taip pat jos draugams, kolegoms ir jos rinkėjams, – teigiama Baltųjų rūmų pranešime. – Prezidentas pabrėžė, kad pasaulis yra gera vieta dėl jos nesavanaudiškos tarnybos kitiems ir kad negalima pateisinti tokio baisaus nusikaltimo, atėmusio iš šeimos, bendruomenės ir tautos atsidavusios žmonos, motinos ir valstybės tarnautojos.“

Visa agitacija, susijusi su referendumu dėl Britanijos ateities Europos Sąjungoje, šeštadienį yra sustabdyta iš pagarbos nužudytajai.