„Pasikeitė nevaisingumo samprata. Prieš dvidešimt metų buvo laikoma norma 200 mln. gyvybingų spermatozoidų viename spermos mililitre. Šiuo metu vidurkis – 15 mln. (viename mililitre)“, – aiškino Reprodukcijos ir genetikos centro direktorė Margarita Anšina.

Spermos tyrimai yra gana sudėtingi. Iki šiol Rusijoje spermos netyrė. Profesorius Šamilas Galimovas vienas iš pirmųjų ėmė ją tirti ir išsiaiškino, kad daugiau nei pusės jo tautiečių sperma neatitinka Pasaulio sveikatos organizacijos standartų.

„Tyrimai parodė, kad keičiasi ne tik rusų spermos kiekis, bet ir kokybė, jų sperma tiesiogine prasme virsta toksiška sriuba“, – teigė Š. Galimovas.

Vyrų spermoje randama daugybė nuodingų medžiagų, pvz., švino, kadmio ir net gyvsidabrio. Ir tai dar ne viskas.

„Pastaruoju metu paaiškėjo, kad dėl streso (ar tai būtų karas, ar teroristiniai išpuoliai, ar užteršta aplinka) gimsta mažiau berniukų ir daugiau mergaičių. Tai rodo, kad vyriška chromosoma yra labiau paveiki išorės įtakai“, – pabrėžė Sh. Galimovas.

Žinoma, vyrai greitai dar neišnyks, bet didėjant rusų mirtingumui ir gyvenimo trukmei, jie jau – nykstanti rūšis.

Rusijoje vyrai gyvena vidutiniškai iki 60 m., moterys – iki 72 m. Didžiulis skirtumas tarp lyčių, be to, rusų vidutinė gyvenimo trukmė mažiausia pasaulyje. Pasaulio mokslininkai laužo galvas, kaip išsaugoti vyrų giminę, o Rusijoje tam per daug neteikiama reikšmės.

„Nėra vyrų sveikatos gerinimo programų nacionaliniu lygiu. Rusijoje vyrai pirma laiko miršta 20 kartų dažniau nei Europoje. Tai dešimto dešimtmečio socialinio ir ekonominio streso, taip pat rūkymo, gėrimo pasekmės“, – teigė Sh. Galimovas.

Gal mokslininkams ėmus skambinti pavojaus varpais, bus ieškoma priemonių, kaip apsaugoti rusų vyrus nuo išnykimo.