Tačiau kritikai mano, kad šio projekto nepakanka kovojant už moterų teises.

Vienoje judrioje Kopenhagos gatvėje esančiame bute įkurta Marijos mečetė buvo atidaryta prieš šešis mėnesius. Penktadienį pasimelsti ir pasiklausyti imamės Salihos Marie Fetteh pamokslo (chutbos) joje susirinko per 60 moterų, kurių daugiau nei pusė buvo musulmonės.

Prieš prasidedant pirmosioms pamaldoms kalbą pasakė mečetės įkūrėja imamė Sherin Khankan, studijuojanti, kad irgi taptų imame.

Ji sakė iš pradžių norėjusi atidaryti mečetę, kurioje imamės penktadieniais sakytų pamokslus abiejų lyčių tikintiesiems, bet vėliau persigalvojo.

„Pasirodo, kad dauguma mūsų bendruomenėje norėjo penktadieninių pamaldų tik moterims“, – naujienų agentūrai AFP sakė Sh.Khankan. Ši dvasinė lyderė yra gimusi siro ir suomės šeimoje.

„Šiandien esu labai laiminga, kad priėmiau šį sprendimą, nes kai keiti kažką labai svarbaus, turi daryti tai protingai ir lėtai“, – aiškino ji.

Vis dėlto sprendimas neleisti minėtoje mečetėje melstis vyrams sukėlė pasipiktinimą Sirijoje gimusiam danų politikui Naserui Khaderui. Jis televizijai sakė, kad šis sprendimas netinkamas Danijai, kur lyčių lygybė labai svarbi.

Marijos mečetėje sutuoktos jau penkios musulmonų poros. Šioje mečetėje besituokiantys sudaro savitą santuokos sutartį.

Sutartis leidžia moterims reikalauti skyrybų, draudžia poligamiją, suteikia vyrams ir moterims vienodas teises į vaikus skyrybų atveju bei numato galimybę anuliuoti santuoką, jeigu kuris nors iš jos narių psichologiškai arba fiziškai smurtauja.

Vienas šios mečetės tikslų – kovoti su islamofobija ir parodyti, kad musulmonės moterys taip pat gali vadovauti, sakė Sh. Khankan.

Panašūs projektai yra vykdomi ir keliose kitose šalyse, įskaitant Jungtines Valstijas, kur pernai Los Andžele duris atvėrė Amerikos moterų mečetė.