20-metė Chung Yoo-ra yra viena iš skandalo, išprovokavusio masinius protestus ir reikalavimus nušalinti prezidentę Park Geun-hye, veikėjų.

Pietų Korėjos „Rasputinu“ vadinamos moters dukrą danų policija areštavo sekmadienį vakare, dėl buvimo šalyje pasibaigus vizos galiojimo laikui, nurodė Pietų Korėjos prokurorai. Jie pridūrė, kad derasi su danų pareigūnais dėl merginos deportavimo į Seulą.

Chung Yoo-ra buvo areštuota Danijos šiaurėje esančiame Olborge, gavus informacijos iš vieno korėjiečių žurnalisto, sakoma pirmadienį paskelbtame Danijos policijos pareiškime.

Pirmadienį per teismo posėdį 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku policija prašys sulaikyti Chung Yoo-ra „iki bus išspręstas ekstradicijos klausimas“.

Danų policija nurodė, jog Chung Yoo-ra žinojo, kad Pietų Korėjos pareigūnai nori su ja pasikalbėti. Pasak pareigūnų, ji į šalį buvo atvykusi „dėl žirgų sporto“.

Slapta Park Geun-hye patikėtinė Choi Soon-sil yra kaltinama tuo, kad naudodamasi ryšiais su prezidente vertė dideles kompanijas, tarp jų elektronikos milžinę „Samsung“, „paaukoti“ beveik 70 mln. dolerių (66,5 mln. eurų) labdaros fondams. Choi Soon-sil naudodavo šių fondų lėšas asmeninėms reikmėms.

Choi Soon-sil taip pat kaltinama, kad pasinaudojo savo įtaka, siekdama, kad jos dukra būtų priimta į elitinį Seulo universitetą. Tyrimas atskleidė, kad ši mokslo įstaiga Chung Yoo-ra priėmė kitų pretendentų su geresniu pasirengimu sąskaita.

Pastarasis incidentas sulaukė didelio atgarsio Pietų Korėjoje, kurioje išsilavinimui skiriamas itin didelis dėmesys, tad prokurorai nori apklausti Chung Yoo-ra dėl jos priėmimo į moterų universitetą „Ewha“ 2014 metais.

Park Geun-hye kaltinama susimokymu su savo drauge Choi Soon-sil melžti pinigus iš kompanijų. Be to, prezidentė kaltinama nurodžiusi padėjėjams perduoti Choi Soon-sil konfidencialius valstybės dokumentus, nors ši moteris neturėjo jokio oficialaus posto ar leidimo susipažinti su slapta informacija, ir leidusi jai kištis į valstybės reikalus, įskaitant aukščiausio rango pareigūnų skyrimą.

Prezidentė visus kaltinimus neigia.

Dėl šio skandalo parlamentas gruodžio 9 dieną nubalsavo už Park Geun-hye apkaltą. Prezidentės jos vykdomosios galios buvo perduotos prezidento pareigas einančiam premjerui Hwang Kyo-ahnui.

Apkaltą dabar svarsto Konstitucinis Teismas, kuris sprendimui priimti turi šešis mėnesius, tačiau šimtai tūkstančių Pietų Korėjos gyventojų kas savaitę dalyvauja protestuose ir ragina tuojau pat nušalinti Park Geun-hye.

Jei apkalta bus patvirtinta, per 60 dienų turės būti surengti prezidento rinkimai.