18-metis parasparnių sporto instruktorius Ibrahimas al Ghoulis – vienas iš tunisiečių, kurių drąsa per birželio 26 d. įvykusį teroristinį išpuolį padėjo išgelbėti žmonių gyvybes, rašo „The Guardian“.

Šis jaunuolis nuskubėjo į žudynių vietą, kai dar aidėjo šūviai, - taip jis prisidėjo prie blokuoti šūvius skirto gyvojo skydo suformavimo. 

„Tuo metu atvėrėme savo krūtines kulkoms“, - pasakojo Ibrahimas al Ghoulis. 

Kartu su kitais beginkliais tunisiečiais jie suformavo atitvarą, skirtą izoliuoti Seifeddine’ą Rezgui, kol atvyko ginkluoti policijos pareigūnai. 

Po 15 minučių trukusių šaudynių „Imperial Marhaba“ viešbutyje buvo trumpas ramybės periodas, o vėliau ginkluotas užpuolikas pasirodė paplūdimyje, apsižvalgęs į kairę ir į dešinę jis nuėjo kaimyninio „Palm Marina“ viešbučio link. 

Viešbučio darbuotojai nusprendė užpuolikui pastoti kelią, taigi keliolika asmenų išsirikiavo greta vienas kito. Tarp šių drąsuolių buvo ir laisvalaikio pramogų organizavimu užsiimantis Yassine’as Sadkaoui. 

„Asmenys iš „Marhaba“ man šūktelėjo: „Dar yra gyvų“. Tuo metu nerūpėjo, ar būsiu nužudytas, ar ne“, - siaubingais prisiminimais dalijosi jis. 

Paviešintoje nuotraukoje – „gyvasis skydas“. I. al Ghoulis stovi ištiestomis rankomis, lyg šaudytų į žudiką. Ši taktika pasiteisino ir 24-erių S. Rezgui apsisuka, eina paplūdimiu, vėliau ima bėgti keliu, rėkdamas kelią pastojusiems tunisiečiams: „Atėjau ne jūsų. Eikite šalin“. 

Dar vienas žudiko nepabūgęs drąsuolis – vyr. padavėjas Anisas Gamaounas iš „Palm Marina“ viešbučio – papasakojo, kad ginkluotas užpuolikas ramiai ėjo paplūdimio link.

„Mano supratimu, jis buvo panašus į žmogų, vykdantį misiją. Jo misija buvo baigta ir jis laukė, kada bus nužudytas. Jis galėjo mus visus išžudyti, jei būtų to tik panorėjęs“, - pasakojo keturių vaikų tėvas 39 m. A. Gamaounas. Jo teigimu, geriau jau būtų nužudyti tunisiečiai, o ne turistai.

Vos po kelių minučių gatve einantį užpuoliką nušovė policijos pareigūnai, tačiau tai jiems pavyko padaryti, kai vietinis gyventojas nuo namo stogo ant užpuoliko numetė kelias čerpes. 

Kelią žudikui pastoję viešbučio darbuotojai tikina nebuvę pirmieji, mėginę sustabdyti užpuoliką. Vietos gyventojų grupelė mėgino jį sustabdyti dar pirmajame viešbutyje. 

Liudininkai tikina, kad apie 30 vyrų grupė susirinko šalia baseino, tarp jų buvo ir vienas šaunamąjį ginklą turėjęs pakrančių apsaugos darbuotojas. 

22-ejų šalia paplūdimio gyvenantis Amiras Khalifa Belhajus papasakojo, kad pamatęs šiuos asmenis užpuolikas S. Rezgui į juos metė garsinę granatą, todėl jiems teko atsitraukti. K. Belhajaus brolis Aymenas papasakojo, kad matė vyrą raudonais šortais su kariniu ginklu, kurį jis mėgino panaudoti. 

„Jis mėgino į tą vaikiną šauti, bet panašu, kad nežinojo, kaip juo naudotis. Nežinau, ar užpuolikas jį matė. Už manęs buvęs padavėjas stipriai riktelėjo, kad nukreiptų užpuoliko dėmesį“, - pasakojo jis. 

Vis dėlto birželio 26 d. paplūdimyje buvę kraupaus užpuolimo liudininkai tikina nematę jokio asmens raudonais šortais, kurio herojiškumas liaupsinamas socialiniame tinkle „Facebook“.
Tuniso vidaus reikalų ministerija vis dar nepateikė oficialios birželio 26-osios įvykių versijos.