Šis dėl futbolo pamišęs istorikas, kurio politinės karjeros šaknys siekia Lenkijos antikomunistinę profesinę sąjungą „Solidarumas“ ir kuris šeštadienį buvo paskirtas naujuoju Europos Vadovų Tarybos pirmininku, jaunystėje, komunistų valdžios metais studijuodamas istoriją, buvo pogrindinis žurnalistas.

Savo liberalius idealus jis praktikoje taikė kukliu pramoninio dažymo verslu. Privačios įmonės tuo metu buvo retas dalykas, bet mažas įmones valdančioji Komunistų partija toleravo.

Donaldas Tuskas
Po to, kai Lenkijoje 1989 metais be kraujo praliejimo buvo susiderėta dėl komunistų valdymo pabaigos, D.Tuskas ir grupė draugų jo gimtajame Gdanske Baltijos jūros pakrantėje įsteigė Liberalų demokratų kongresą, kuris siekė valstybinės ekonomikos privatizavimo.

Per 1991 metų visuotinius rinkimus Kongresas gavo 37 iš 460 vietų parlamente, bet po dvejų metų jas prarado. Tada jis susiliejo su didesne centristų Laisvės sąjunga.

2001 metais D.Tuskas vadovavo grupei nuo jos atsiskyrusių narių ir įkūrė Piliečių platformą (PO).

Nors jo siekis 2005 metais tapti prezidentu nebuvo sėkmingas ir jį įveikė Lechas Kaczynskis, PO atėjo į valdžią po 2007 metų pirmalaikių rinkimų, o antrą kadenciją premjero poste D.Tuskas gavo per 2011 metų visuotinius rinkimus.

Jis laikėsi griežtos linijos dėl Lenkijos nacionalinių interesų, kėlė klausimus dėl euro zonos finansinės pagalbos paketų ir atsisakė nustatyti euro įvedimo datą.

Donaldas Tuskas
D.Tuskas, kuris nuo jaunystės laikosi liberalių ekonominių pažiūrų, didžiuojasi savo darbu – jam vadovaujant Lenkija buvo vienintelė ES šalis, kurios ekonomika augo ir pasaulinės krizės metu.

Jis taip pat laikė šalies vairą, kai 2010 metų balandį per lėktuvo katastrofą Smolenske Rusijoje žuvo didelė Lenkijos politinio ir karinio elito dalis: Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis, aukščiausio rango karininkai, centrinio banko vadovas ir dešimtys parlamentarų bei kitų svarbių pareigūnų.

Pilietinė platforma visus valdžios lygius kontroliuoja nuo 2010 metų liepos, kai jos kandidatas Bronislawas Komorowskis prezidento rinkimuose įveikė žuvusio L.Kaczynskio brolį Jaroslawą Kaczynskį.

Nuovokus kašubas

Neseniai 57 metų D.Tuskas savo politiniu nuovokumu pasinaudojo tam, kad pergyventų didelį pasiklausymo skandalą, kuris metė įtarimų šešėlį ant svarbių jo ministrų.

Tačiau po 2011 metais didele persvara pasiektos pergalės jo populiarumas blėso, dėl lėto augimo ir nuolatinio didelio nedarbo.

Andrius Kubilius, Donaldas Tuskas, 2012 m. balandžio 26 d.
Šį mėnesį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad PO atsilieka nuo savo varžovų – dešiniųjų partijos „Įstatymas ir teisingumas“.

Kiti visuotiniai rinkimai turi įvykti 2015 metų spalį.

Daugiau kaip 38 mln. gyventojų turinti Lenkija yra didžiausia ES naujokė ir nuo pat prisijungimo 2004-aisiais troško vaidinti svarų vaidmenį Rytų Europos politikoje, pastaruoju metu – dėl krizės Ukrainoje.

Politiniai idealai, kuriais žavisi D.Tuskas, yra ekonominį liberalizmą gynęs JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir tokia pat aistringa laissez faire proncipų šalininkė Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Margaret Thatcher.

Jis taip pat buvo ištikimas L.Walesos, buvusio Gdansko laivų statyklos elektriko, "Solidarumo" lyderio ir 1990 metais išrinkto prezidento, šalininkas.

Donaldas Tuskas, Algirdas Butkevičius
D.Tuskas didžiuojasi ir tuo, kad yra kašubas – Gdansko regiono slavų mažumos atstovas. Savo šaknis jis išsiaiškino jau būdamas suaugęs; dėl to su vadovėliu išmoko kalbėti ir rašyti kašubų kalba.

D.Tuskas mėgsta žaisti futbolą, yra vedęs istorikę Malgorzatą ir turi du suaugusius vaikus – sūnų ir dukterį, kuri yra gerai žinoma mados tinklaraštininkė.