Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ES įstatymų leidėjams sakė, kad T. Mei komentarai dėstant planą dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES stipriai kontrastuoja su išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo, teigusio, kad šios šalies pavyzdžiu paseks ir daugiau ES narių, komentarais.

„Mes atkreipėme dėmesį į šiltus, pasvertus premjerės May žodžius, kuriais ji atsiliepė apie Europos integraciją. Jie daug labiau priminė V. Churchillį, o ne išrinktojo prezidento D. Trumpo poziciją“, – sakė buvęs Lenkijos ministras pirmininkas.

Antradienį pasakytoje kalboje T. May teigė, kad išstodama iš ES Didžioji Britanija siekia išlaikyti Bendriją stiprią ir klestinčią. Antrojo pasaulinio karo metais Didžiajai Britanijai vadovavęs konservatorių premjeras V. Churchillis 1946 metais Vokietiją ir Prancūziją ragino sukurti Jungtines Europos valstijas – tačiau tuo metu vis dar imperinė Didžioji Britanija prie jų prisijungti neketino.

D. Trumpas Europos lyderius supykdė ir privertė sunerimti pareiškęs, kad remia „Brexit“ ir kad kitos šalys gali pasekti Didžiosios Britanijos pavyzdžiu. Tai stipriai kontrastavo su ne vieną dešimtmetį JAV reikšta parama Europos integracijai.

D. Tuskas, kaip ir nemažai kitų Senojo žemyno vadovų, pasveikino T. May kalbą, kurioje ji tvirtino, kad Didžioji Britanija paliks bendrąją ES rinką, jog galėtų kontroliuoti imigraciją, nebefinansuos ES biudžeto ir nepaklus Bendrijos teismams.

Kai kurių britų politikų siūlymams, kad Londonas galėtų pasilikti bendrojoje rinkoje, bet sustabdytų laisvą ES darbuotojų judėjimą, kitų šalių vyriausybės griežtai nepritarė.

„Londonas pagaliau suprato ir priėmė vieningą likusių 27 valstybių narių poziciją dėl bendrosios rinkos nedalomumo“, – sakė D. Tuskas, tuo pat metu įspėdamas Didžiąją Britaniją būsimų derybų metu nemėginti rinktis tik to, kas jai naudingiausia.