Šie balsavimai, JAV žiniasklaidos jau praminti „Suparantradieniu 2“, taps naujausiu svarbiu įvykiu 2016 metų rinkimų kalendoriuje. Demokratų ir respublikonų rinkėjai šįkart balsuos Floridoje, Ohajuje, Ilinojuje, Misūryje ir Šiaurės Karolinoje.

Pirmose trijose valstijose per respublikonų balsavimus visi tos valstijos į partijos nacionalinį suvažiavimą siunčiami delegatai privalės palaikyti daugiausia balsų surinkusį pretendentą. Tokios varžybos yra pirmosios šiame pirminių rinkimų sezone; jos gali labai sustiprinti kampanijos favorito D.Trumpo pozicijas, jam siekiant užsitikrinti 1 237 delegatų daugumą, kad būtų išrinktas partijos kandidatu.

Milijardierius verslo magnatas pastaruoju metu stengėsi pereiti prie valstybės vadovui labiau tinkamo tono. Tačiau įtampa, kurstoma D.Trumpo audringų kampanijos renginių, tampančių protestų taikiniu dėl šio pretendento retorikos, nukreiptos prieš imigrantus, galiausiai prasiveržė smurtu ir dar labiau padidino sąmyšį.

Savaitgalį D.Trumpas tęsė kampanijos susitikimus po to, kai atšaukė vieną renginį Čikagoje, kur įvyko susirėmimų. Šeštadienį neramumai tęsėsi Ohajuje, kai vienas protestuotojas mėgino užlipti ant tribūnos ir prasiveržti prie kandidato.

Sekmadienį nekilnojamojo turto magnatas važinėjo po Ohają, Ilinojų ir Floridą, sutelkdamas didžiules entuziastingų šalininkų minias, nors ir yra kaltinamas žaidžiantis su ugnimi dėl savo griežto tono ir kurstančios antiimigracinės retorikos.

„Superantradienis 2“ bus mažiau reikšmingas demokratų lenktynėms, kuriose Hillary Clinton įgijo aiškų pranašumą prieš savo varžovą senatorių Bernie Sandersą pagal ją palaikysiančių delegatų skaičių. Kad taptų partijos kandidatu, demokratų pretendentas turi užsitikrinti 2 383 delegatų palaikymą.

Tačiau respublikonams šie balsavimai bus itin svarbūs, nes per juos spręsis, ar dabartinis pretendentų ratas dar labiau sumažės. Šiuo metu dėl Respublikonų partijos kandidato pozicijos varžosi keturi pretendentai: D.Trumpas, Teksaso senatorius Tedas Cruzas, Floridos senatorius Marco Rubio ir Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas.

Tiek J.Kasichui, tiek M.Rubio balsavimai jų pačių valstijose taps lemiamu išbandymu, todėl jie ten organizavo karštligiškas agitacijos kampanijas.

D.Trumpas Floridoje yra užsitikrinęs dviženklę populiarumo persvarą prieš M.Rubio, bet J.Kasichas šiuo metu yra šiek tiek populiaresnis už milijardierių Ohajuje, rodo portalo „RealClearPolitics“ apskaičiuotas įvairių apklausų rezultatų vidurkis. Pralaimėjimas namuose tikriausiai taptų pražūtingu smūgiu J.Kasichui, kuriam per respublikonų pirminius rinkimus iki šiol sekėsi prasčiausiai.

Tiek J.Kasichas, tiek M.Rubio žadėjo palaikyti savo partijos kandidatą, jeigu patys neužimtų šios pozicijos, bet D.Trumpo nenoras švelninti savo retorikos ir mažinti įtampą kurstė jo varžovų ambicijas likti šiose lenktynėse.

Pastebimai sutrikęs M.Rubio, iki šiol nepateisinęs Respublikonų partijos elito vilčių, kad jis bus pajėgiausias iš mėginančių įveikti D.Trumpą, sakė, kad laikytis pažado, jog jis palaikys milijardierių varžovą jo pergalės atveju „tampa kasdien vis sunkiau“.

Ultrakonservatyvių pažiūrų T.Cruzas, glaudžiai susijęs su konservatyviuoju respublikonų „Arbatėlės“ sparnu ir tapęs religingų dešiniųjų vėliavnešiu, nacionaliniu mastu yra antras populiariausias pretendentas. Jis įsitikinęs, kad pergalė prieš D.Trumpą taptų pasiekiama, jeigu lenktynėse liktų tik du varžovai.

D.Trumpas ir T.Cruzas vienas kitą vaizdavo kaip politikos autsaiderius ir dažnai peikdavo Vašingtono „elitą“, bet T.Cruzas save pateikia kaip konservatorių ortodoksą, o D.Trumpo retorika buvo labiau populistinė, nors kada jis pereidavo prie konservatyvaus arba labiau liberalaus tono.

Net jeigu D.Trumpas laimėtų kiekvienoje iš antradienį balsuosiančių valstijų, jis dar nesurinks pakankamai delegatų, kad užsitikrintų paskyrimą partijos kandidatu. Vis dėlto jis gali įgyti beveik neįveikiamą pranašumą.

Iki šiol D.Trumpas yra užsitikrinęs 462 delegatus, T.Cruzas – 371, M.Rubio – 165, o J.Kasichas – tik 63, skelbia televizija CNN.

Tuo tarpu demokratų stovykloje aiškiai pirmauja buvusi valstybės sekretorė H.Clinton, jau laimėjusi 1 244 delegatus, o Vermonto senatorius B.Sandersas jų turi 574, pridūrė CNN.

H.Clinton taip pat bus palaikoma beveik 500 „superdelegatų“ – partijos pareigūnų, kurie turi balso teisę demokratų nacionaliniame suvažiavime, renkančiame partijos kandidatą.

Abu pretendentai tvirtina, kad demokratų kampanijos nugalėtojas išaiškės tik po kelių mėnesių, veikiausiai birželį, kai vyks balsavimai tokiose valstijose kaip Kalifornija.