„[NATO] priklausančioms šalims turi rūpėti įsipareigojimai, –sakė N. Gingrichas duodamas interviu „CBS This Morning“ laidoje. – Joms visada, bet kokiomis aplinkybėmis, turi rūpėti įsipareigojimai. Visi prezidentai sakydavo, kad NATO narių indėlis yra nepakankamas.“

Apie šalis, kurių indėlis neatitinka įsipareigojimų, N. Gingrichas pasakė: „Jos atlieka silpninantį, o ne stiprinantį vaidmenį.“

Paklaustas, ar D. Trumpas ir JAV suteiktų pagalbą tokioms šalims kaip Estija Rusijos invazijos atveju, N. Gingrichas pasakė, kad taip pat „labai gerai apie tai pagalvotų“.

„Estija yra netoli Sankt Peterburgo. Rusai nebūtinai kirs sieną įvesdami karines pajėgas. Rusai padarys tą patį, ką Ukrainoje.

Nemanau, kad rizikuočiau sukelti branduolinį karą dėl kažkokios netoli Sankt Peterburgo esančios vietovės. Manau turime pagalvoti, ką vis tai reikštų.“

Paklaustas, ar tiki, kad D. Trumpas kalbėjo apie NATO sutarties nutraukimą, N. Gingrichas pasakė, kad, jo manymu, Respublikonų partijos kandidatas nori, kad įvyktų „labai svarbus pokalbis apie tai, kad mes giname tuos, kurie patys neapsigintų“.

J. Kerry atsakė D. Trumpui: JAV toliau vykdys savo įsipareigojimus NATO

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį patvirtino, kad Vašingtonas toliau tęsės savo pažadą ginti NATO sąjungininkes, kai prezidento posto siekiantis Donaldas Trumpas pareiškė, jog pirmiausiai reikėtų įvertinti, kaip tos šalys vykdo savo įsipareigojimus Aljansui.

J. Kerry nesiėmė tiesiogiai komentuoti D.Trumpo pareiškimo, kad jis vertintų kurios nors sąjungininkės prašymą suteikti pagal tai, kaip ta šalis vykdo savo finansinius įsipareigojimus NATO.

Vis dėlto kalbėdamas spaudos konferencijoje po koalicijos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ viršūnių susitikimo, jis pasinaudojo proga dar kartą patvirtinti, kad JAV laikysis savo dabartinės politikos.

„Neketinu įsitraukti į prezidentines lenktynes, – sakė jis. – Aš nedalyvauju politikoje.“

J. Kerry atvyko  į Maskvą

„Taigi leiskite man tiesiog dar kartą išdėstyti Amerikos politiką NATO atžvilgiu, nes noriu, kad mūsų NATO partneriams būtų aišku, kokia yra mūsų pozicija“, – tęsė J. Kerry.

„Ši administracijai, kaip ir kiekviena kita respublikonų arba demokratų administracija nuo 1949 metų, išlieka visiškai įsipareigojusi NATO aljansui ir mūsų saugumo įsipareigojimams pagal (NATO sutarties) 5-ąjį straipsnį, kuris yra nepajudinamas pagrindas mūsų narystei ir partnerystei su NATO.“

Duodamas interviu, kurį ketvirtadienį paskelbė dienraštis „The New York Times“, D.Trumpas iškėlė klausimą dėl tų pažadų.

Jis perspėjo, kad Rusijos invazijos atveju padėtų Baltijos šalims tik tokiu atveju, jeigu padarytų išvadą, kad jos „vykdė įsipareigojimus mūsų atžvilgiu“.

Briuselyje NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas savo ruožtu sakė, kad Aljanso sutartis yra absoliučiai aiški: „Mes giname vieni kitus.“

„Aš nesikišiu į JAV rinkimų kampaniją“, – pabrėžė J. Stoltenbergas, bet pažymėjo: „Du pasauliniai karai parodė, kad taika Europoje taip pat svarbi Jungtinių Valstijų saugumui.“

Jau ne viena JAV administracija skundėsi – kai kada aštriai – kad daugelis NATO šalių nesistengia proporcingai prisidėti prie Aljanso finansavimo.

JAV skiriami pinigai sudaro daugiau negu 70 proc. visų NATO išlaidų gynybai, o tik keturios kitos narės (Britanija, Estija, Graikija ir Lenkija) vykdo reikalavimą, kad gynybai būtų skiriama bent 2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

Senatorius Bobas Corkeris, D.Trumpo šalininkas ir Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas, sakė, kad „daugeliui mūsų neviltį kelia faktas, jog Jungtinės Valstijos atlieka tokį neproporcingai didelį vaidmenį mūsų NATO sąjungininkų gynyboje, nors mes labai vertiname ir gerbiame paties aljanso svarbą“.

DELFI primena, kad trečiadienį Respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą Donaldas Trumpas pareiškė, kad jo vadovaujama Amerika gali neprisidėti prie kai kurių NATO narių gynybos, jeigu jas užpultų Rusija.

Kai dienraštis „The New York Times“ paklausė apie grėsmingus Rusijos veiksmus, keliančius nerimą NATO sąjungininkėms Baltijos šalims, D. Trumpas atsakė, kad tuo atveju, jeigu Rusija jas užpultų, jis spręstų, ar reikia suteikti joms pagalbą, tik išnagrinėjęs, ar tos šalys „vykdė savo įsipareigojimus mūsų atžvilgiu“.

„Jeigu jos vykdė savo įsipareigojimus mums – tuomet atsakymas yra „Taip“, – pridūrė jis, duodamas interviu trečiadienį.

D. Trumpas išreiškė abejonę, ar būdamas prezidentu jis padidintų su saugumu susijusias garantijas, kurias turėdamos 28 NATO narės galėtų būti užtikrintos dėl visų JAV karinių pajėgų parengties jas ginti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2324)