Oranžinės ir juodos spalvos drugeliai 2016-2017 metų sezonu žiemojo apie 2,91 ha pušų ir kėnių miškų teritorijoje, nors ankstesnę žiemą jie buvo pasiskirstę 4,01 hektaro plote. Per metus šių drugelių populiacija sumažėjo 27,4 procento, nurodė vyriausybė.

Monarchų populiacija matuojama pagal miško plotą, kurį ji užima žiemodami Meksiko ir Mičoakano valstijose.

Praėjusiais metais šalti atmosferos frontai ir sniegas užklupo 100 hektarų miško kalnuotame šalies vidurio regione, kur šie drugeliai leidžia žiemos mėnesius, įveikę 4 tūkst. km kelionę per Kanadą ir JAV.

„Šio sumažėjimo priežastys iš esmės yra ekstremalūs klimato įvykiai“, – per spaudos konferenciją sakė Meksikos saugomų vietovių komisaras Alejandro Del Mazo.

„Ankstesnį sezoną žuvo daug drugelių monarchų, ir tai, be abejonės, yra viena iš pagrindinių šio sumažėjimo priežasčių“ šiemet, teigė jis.

Šių drugelių populiacija pernai padidėjo, tačiau apie 7 proc. jų žuvo per audrą kovą, kai jie keliauja per Jungtines Valstijas atgal į savo žiemavietes.

A. Del Mazo įspėjo, kad drugelių išlikimui pavojų gali kelti didžiulė tvora, kurią D.Trumpas sakė planuojąs statyti palei 3 000 km ilgio sieną tarp JAV ir Meksikos.

Ši siena gali pakeisti natūralius orientyrus, pagal kuriuos šie vabzdžiai randa kelią pasienio teritorijoje, sakė jis.

„Be abejo, įtaką gali daryti buveinių fragmentacija ir galbūt pokyčiai intakuose ir upėse, kuriais mes dalijamės su JAV“, – teigė A. Del Mazo.

„Skrendant šiems vabzdžiams reikia susirasti saugių vietų pailsėti, išvengti nepalankių orų ir susirasti vandens. Jeigu visa tai pasikeičia, gali būti tam tikras poveikis, tačiau apie tai kalbėti dar pernelyg anksti“, – aiškino jis.

Monarchams taip pat grėsmę kelia nelegalus miškų kirtimas drugelių žiemavietėse ir herbicidų naudojimas klemalių, kuriais minta jų vikšrai, laukuose JAV ir Kanadoje.

Meksikos vyriausybė kalnuose dislokavo specialų policijos būrį, ieškantį nelegalių lentpjūvių.