Šiame renginyje taip pat dalyvauja tokios įtakingos moterys, kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde.

Tai pirmoji I. Trump tarptautinė kelionė, kurios metu ji oficialiai atstovauja Jungtinėms Valstijoms. JAV prezidento dukra sulaukia spaudimo dėl tėvo požiūrio į moteris. Neigiamą reakciją teko patirti ir Berlyne, kur susirinkę žmonės ją sutiko baubimu, švilpimu ir nemaloniais komentarais.

„Jūs esate pirmoji Jungtinių Valstijų dukra, artima prezidento patikėtinė. Vokietijos žmonėms pirmosios dukros sąvoka nepažįstama. Norėčiau jūsų paklausti, koks yra jūsų vaidmuo, pareigos, kam jūs atstovaujate – savo tėvui, kuris yra Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas, JAV žmonėms ar savo verslui?“, – I. Trump paklausė diskusijos moderatorė, „WirtschaftsWoche“ vyriausioji redaktorė Miriam Meckel.

Tenka pripažinti, kad pasisveikinimo būta griežto. I. Trump sėdėjo greta vykdomosios Tarptautinio valiutos fondo vadovės Christine Lagarde, dar už vienos kėdės – Vokietijos kanclerė. Renginyje dalyvavo ir Nyderlandų karalienė Maksima. Panašu, kad Ivanka prie dėmesio įpratusi ir nepasimetė.

„Tikrai ne paskutinis variantas. Man šis vaidmuo kol kas taip pat menkai pažįstamas... Dar tik šimtas dienų, tačiau patirtis neįtikėtina ir nepakartojama“, – atsakė Ivanka.

I.Trump neapibūdino savo vaidmens Baltuosiuose rūmuose, tačiau pabrėžė, kad vienas iš labiausiai jai rūpinčių klausimų – aktyvesnis moterų vaidmuo darbo rinkoje. Ji teigia, kad pagrindinis tikslas – „teigiamų pokyčių skatinimas. Štai koks mano tikslas. Viskas dar tik prasideda, tiesiog dabar klausymosi ir mokymosi etapas“.

I. Trump, kuri aktyviai dalyvavo tėvo rinkimų kampanijoje ir labai daug jam padėjo visus tris pirmuosius darbo Baltuosiuose rūmuose mėnesius, savo dabartinį vaidmenį įvardija kaip klausytojos. „Ieškau kelių, kaip sustiprinti moterų vaidmenį ekonomikoje“, – teigia I. Trump ir sako, kad tam tikra prasme yra feministė. „Neturiu abejonių, kad iš šios kelionės taip pat parsivešiu daug vertingos informacijos“, – pridūrė D. Trumpo dukra.

Nepaisant to, susirinkusios moterys jos pagyrimus tėvui palydėjo baubimu ir švilpimu. „Labai didžiuojuosi savo tėvo pasiekimais“, – sakė I. Trump ir pareiškė besididžiuojanti tėvo pastangomis remiant sunkiai besiverčiančias šeimas.

Diskusijos moderatorė norėjo, kad I. Trump sureaguotų į neigiamą klausančiųjų reakciją.

„Girdite susirinkusiųjų reakciją. Svarbu atkreipti dėmesį štai į ką – kai kuriuos jūsų tėvo mintys apie moterys verčia klausti, ar tikrai jis kovoja už moterų teises, jų galią, jas gerbia“, – pabrėžė M. Meckel.

D. Trumpo rinkimų kampanijos metu net kelios moterys išdrįso viešai apkaltinti tuomet dar būsimąjį prezidentą seksualiniu priekabiavimu. I. Trump apie šiuos kaltinimus neužsiminė, o antradienį diskusijos metu visą kaltę suvertė tėvo nekenčiamiausiam priešui – žiniasklaidai.

„Žinoma, puikiai žinau apie žiniasklaidos reiškiamą kritiką, jie suka tą pačią plokštelę, net nenorėdama nebegalėsiu jos pamiršti“, – susirinkusius žmones pralinksmino I. Trump.

Nors buvo pakviesta dalyvauti tarybos veikloje pačios Vokietijos kanclerės A. Merkel, Ivanka narsiai gynė tėvą ir jo nuomonę – kaip ir priklauso mylinčiai dukrai.

„Kaip dukra galiu kalbėti iš asmeninės perspektyvos. Užaugau namuose, kur nebuvo jokių kliūčių, jokių barjerų, turėjau visas galimybes siekti užsibrėžtų tikslų. Tai tikrai nėra lengva, bet jis mums sudarė visas sąlygas“, – sakė I. Trump. Ji akcentavo, kad tėvas su dukromis elgėsi kaip ir su dviem jų broliais, kurie dabar vadovauja šeimos verslui. „Nejaučiau jokio skirtumo“, – sakė ji.

I.Trump priminė, kad tėvas savo administracijoje ne vienai moteriai skyrė itin atsakingas pareigas.