Tai numatyta į saugumą orientuotame pirmajame D. Trumpo biudžeto projekte, kuris bus pristatytas vėliau ketvirtadienį.

Plane, skirtame rinkimų kampanijos pažadus paversti konkrečiais finansiniais įsipareigojimais, respublikonų lyderis siūlys 28 proc. sumažinti Valstybės departamento finansavimą.

Tai gali pranašauti drastiškus užsienio pagalbai ir Jungtinių Tautų agentūroms skiriamų lėšų apkarpymus, kurių pasekmės būtų juntamos visame pasaulyje.

Daugiausiai naudos iš to turės Pentagonas, kuriam finansavimą numatoma padidinti 10 procentinių punktų. Gynybos biudžetas didinamas, nors jis ir šiaip yra didesnis už kitų septynių daugiausiai lėšų gynybai skiriančių valstybių biudžetus kartu sudėjus.

Be to, šįmet ir ateinančiais metais maždaug 4 mlrd. JAV dolerių numatyta skirti tvoros prie Amerikos pietinės sienos statyboms.

D. Trumpas nekart tvirtino, kad už tą tvorą sumokės Meksika. „Bernstein Research“ ekspertų skaičiavimais, šios tvoros statybos atsieis mažiausiai 15 mlrd. JAV dolerių.

Prezidento parengtas bendro pobūdžio planas apima tik nedidelę dalį 3,8 trln. JAV dolerių federalinio biudžeto, kuriame dominuoja išlaidos sveikatos apsaugai, pensijoms ir kitoms sritims.

Kongresas nuodugniai peržiūrės, pataisys ir papildys šį planą, o visas biudžetas bus pristatytas kažkuriuo metu gegužę.

Iš esmės ši s dokumentas yra ne tik fiskalinės gairės, bet ir tam tikras politinis pareiškimas – o šis faktas tikrai neliko nepastebėtas Baltuosiuose rūmuose.

Pataikavimas elektoratui

„Tai yra kietosios, o ne minkštosios galios biudžetas“, – sakė už biudžetą Baltuosiuose rūmuose atsakingas Mickas Mulvaney.

Buvęs kongresmenas sakė įkvėpimo ieškojęs D.Trumpo rinkimų kampanijos kalbose.

Šis biudžetas yra signalas prezidento šalininkams, kad jis yra „veiklos žmogus“, o ne „tipiškas politikas“.

D. Trumpas siekia sutelkti savo šalininkus po daugybės prieštaringų jo pareiškimų socialiniame tinkle „Twitter“, triukšmo dėl Rusijos kišimosi į rinkimus ir teberusenančio konflikto tarp jo ir Kongreso respublikonų lyderių dėl sveikatos apsaugos reformos.

Viešosios nuomonės agentūros „Gallup“ duomenimis, D. Trumpo populiarumas siekia 40 proc. – tai nėra didelis palaikymas, turint galvoje, kad prezidentas dirba vos kelis mėnesius.

Kita vertus, savaitraščio „The Economist“ ir tinklapio „YouGov“ atlikta apklausa parodė, jog 51 proc. respublikonų mano, kad Jungtinės Valstijos bus labiau apsaugotos nuo terorizmo baigiantis D.Trumpo kadencijai.

Baltųjų rūmų biudžeto projektas taip pat gali būti laikomas signalu pasauliui, kad D. Trumpo Jungtinės Valstijos gali būti linkusios mažiau angažuotis, nes „Pirmiausia – Amerika“.

Diplomatai ir kai kurie buvę gynybos pareigūnai jau anksčiau įspėjo, kad mažesnės išlaidos tokioms sritims, kaip demokratijos skatinimas ir humanitarinė pagalba, sukels daugiau problemų, o ilgainiui pareikalaus ir didesnių karinių išlaidų.

Daugiau nei 120 atsargos generolų ir admirolų neseniai pasirašė laišką, kuriam įspėjo, kad „dauguma krizių, su kuriomis susiduria mūsų šalis, negali būti išspręstos tik karinėmis priemonėmis“.

Jie citavo dabartinio gynybos sekretoriaus Jimo Mattiso anksčiau išsakytą mintį, kad „jei Valstybės departamentas tinkamai nefinansuojamas, tuomet turiu pirkti daugiau šaudmenų ”.

Drastiški karpymai

Aplinkos apsaugos agentūros (EPA), padedančios prižiūrėti oro, vandens ir kitus aplinkos kokybės standartus, irgi laukia reikšmingi biudžeto karpymai.

Prezidentas siūlo nuo agentūros biudžeto nurėžti 2,6 mlrd. dolerių ir penktadaliu sumažinti jos darbuotojų skaičių. Atlikus pertvarką, EPA turėtų 3,2 tūkst. etatų mažiau.

Ši politika atitinka D. Trumpo užmojus smarkiai sumažinti valstybės reguliavimo funkcijas.

„Manome, kad esminės (EPA) funkcijos gali būti atliekamos turint tokį biudžetą“, - teigė M.Mulvaney.

Trečiadienį D. Trumpas nuvyko į JAV automobilių gamybos pramonės lopšį Detroitą ir paskelbė, kad įšaldys ankstesnės administracijos užmojus sugriežtinti taršos standartus naujiems automobiliams.

D. Trumpo patarėjas Steve‘as Bannonas pažadėjo didesnio masto "administracinės valstybės dekonstrukciją"

Vis dėlto D. Trumpo planą jau dabar čirškina demokratų įstatymų leidėjai.

"Jis lieps vykdyti drastiškus karpymus daugelyje programų ir agentūrų, išlaikančių Ameriką saugią – tiek aplinkosaugos, tiek maisto ir vaistų saugumo programose“, - sakė Atstovų Rūmų narys iš Kentukio Johnas Yarmuthas.

Šis Atstovų Rūmų biudžeto komiteto aukšto rango narys kėlė prielaidą, kad dėl siūlomo biudžeto dar bus galima derėtis. Pasak jo, šis projektas gali tebūti D.Trumpo, „sandorio meno“ meistro, pirminis derybinis pasiūlymas.

"Jeigu jie nori derėtis dėl Amerikos žmonių sveikatos, saugumo ir ateities, tai yra gana ciniška“, - pažymėjo J. Yarmuthas.