Politikos naujokas 70-metis D.Trumpas iškovojo šią neįtikėtiną pergalę ir taps 45-uoju šalies prezidentu, įveikęs demokratę 69 metų Hillary Clinton – JAV politikos veteranę, buvusią šalies pirmąją ponią, senatorę ir valstybės sekretorę.

Baltųjų rūmų šeimininku turėjo tapti kandidatas, surinkęs 270 ar daugiau balsų 538 narius turinčioje Rinkikų kolegijoje. Daugumoje valstijų visi rinkikų balsai atitenka daugiausiai rinkėjų laimėjusiam kandidatui.

Kaip rodo naujausi preliminarūs duomenys D.Trumpas gaus mažiausiai 276 rinkikų balsus, o H. Clinton – 218. Lemiama rinkikų balsų riba buvo peržengta, kai jis laimėjo svyruojančioje, bet demokratams palankesnėje Vidurio Vakarų valstijoje – Viskonsine.

Prieš paskelbiant šią žinią milijardierius nekilnojamojo turto magnatas atvyko į savo rinkimų štabą Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ ir pradėjo sakyti pergalės kalbą savo šalininkams.

D.Trumpą į pergalę atvedė rinkėjų politinių permainų troškimas, kurio neužgožė jam metami kaltinimai dėl nederamo seksualinio elgesio, taip pat jo rasistiniai bei seksistiniai pasisakymai.

Finansų rinkas supurčiusią pergalę D.Trumpas išplėšė prieš demokratę H. Clinton, kuri siekė tapti pirmąja į JAV prezidento postą išrinkta moterimi.

Likus kelioms minutėms iki D.Trumpo pergalės paskelbimo demokratų kampanijos vadovas Johnas Podesta tikino, kad rezultatus dar per anksti skelbti, nes kelių valstijų balsavimo rezultatai vis dar neaiškūs.

Šalininkų euforija

Aiškėjant, kad D.Trumpas artėja prie pergalės, D.Trumpo šalininkai virto kepurių su užrašu „Padaryk Ameriką vėl didžią“ jūra, kuri skandavo „JAV!“

„Mes labai sujaudinti“, – sakė Aliza Romanoff, gerai apsirengusi, aiškiai mintis dėstanti, išsilavinusi dviejų vaikų motina iš Long Ailando. Jos šeima daug metų pažįsta D.Trumpą ir dabar ji išėjo švęsti su tėvais ir vyru.

Respublikonų kandidato oficialus „pergalės vakarėlis“ vieno Manhatano viešbučio pokylių salėje prasidėjo lėtai, iš pradžių – santūriai optimistiškai, bet D. Trumpui laimint valstiją po valstijos, entuziazmas ir triukšmas didėjo.

Minia išaugo, senkančias jėgas kurstė alkoholis ir rezultatų lavina, kuri, pripažino kai kurie, buvo daug geresnė nei jie galėjo įsivaizduoti, nes aiškia favorite buvo laikoma Hillary Clinton.

„Tai neįtikima. Nežinojau, kad Trumpas tikrai laimės, – sakė telekomunikacijų srityje dirbantis 54 metų niujorkietis Glennas Ruti, nors laimėtojas dar nebuvo paskelbtas. – Galvoju, kad jis eis iki galo.“

JAV rinkimų istorija

Televizijai „Fox News“, kurią renkasi dauguma D.Trumpo šalininkų ir kurios transliacija buvo rodoma didžiuliuose ekranuose, paskelbus, kad D.Trumpas laimėjo Ohajuje, Šiaurės Karolinoje, Floridoje, Ajovoje ir Viskonsine, minia pratrūko šūksniais, sveikinimais ir plojimais, kėlė kumščius į orą ir mojavo plakatais.

D. Trumpas laimi JAV prezidento rinkimus

„Jis laimės ir mano gyvenimas amžiams pasikeitė“, – į savo mobilųjį telefoną šaukė vienas šalininkas, regis, net negalėdamas tuo patikėti.

Visur zujo padavėjai, rinkdami tuščias stiklines ir nešdami naujus butelius. Minia spontaniškai ėmė skanduoti „Nusausink pelkę“. Tai D.Trumpo kovos šūkis už Vašingtono isteblišmento reviziją.

„Mes tikrai nustebę. Tikėjomės, kad kova bus labai atkakli“, – sakė A. Romanoff.

„Netveriame džiaugsmu“, – pridūrė ji, o jos motina pažadėjo švęsti iki pat inauguracijos sausio 20-ąją.

F. Mogherini: po Trumpo pergalės ES toliau dirbs su Amerika

.Europos Sąjunga toliau dirbs su Jungtinėmis Valstijomis po respublikono Donaldo Trumpo išrinkimo šalies prezidentu, trečiadienį pareiškė Bendrijos diplomatijos vadovė Federica Mogherini.

„ES ir JAV ryšiai yra tvirtesni už bet kokias politines permainas. Toliau dirbsime drauge, iš naujo atrasdami Europos tvirtybę“, – sakė F. Mogherini.

Politikos naujokas 70-metis D.Trumpas rinkimuose išplėšė pergalę prieš demokratę Hillary Clinton – JAV politikos veteranę, buvusią pirmąją šalies ponią, senatorę ir valstybės sekretorę.