Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos patarėjas Krzysztofas Szczerskis trečiadienį vakare pranešė, kad pagerbdamas lenkus D. Trumpas pasakys kalbą Krasinskių aikštėje, „lenkų didvyriškumą simbolizuojančioje vietoje“.

D. Trumpo vizitas Varšuvoje numatytas liepos 6 dieną, prieš jo dalyvavimą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Hamburge, Vokietijoje.

Varšuvoje D. Trumpas taip pat dalyvaus Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime. Jame vyks derybos dėl regiono stiprinimo plėtojant energetinius ir infrastruktūrinius ryšius Centrinės Europos regione, nusidriekusiame nuo Baltijos šiaurėje iki Adrijos ir Juodosios jūrų pietuose ir rytuose.

Varšuvas sukilimas, kuris buvo didžiausias rezistencijos aktas nacių okupuotoje Europoje ir tęsėsi 63 dienas, buvo žiauriai vokiečių numalšintas. Per mūšius žuvo maždaug 20 tūkst. prastai ginkluotų Armijos Krajovos kovotojų, taip pat apie 200 tūkst. civilių gyventojų. Dar 800 tūkst. žmonių buvo ištremti, išblaškyti ir represuoti.

Mūsų dienomis lenkams šis memorialas primena vieną garbingiausių jų istorijos epizodų – drąsų tautos pasipriešinimams žiauriems okupantams.

Šį D.Trumpo žingsnį turėtų pasveikinti daugelis lenkų, tarp jų ir lenkų kilmės amerikiečiai Jungtinėse Valstijose. Pastarųjų dauguma yra konservatyvių pažiūrų ir rinkimuose palaikė D. Trumpą.