Pastaruoju metu JAV žiniasklaidoje pasirodo vis daugiau naujienų apie tai, kad D. Trumpas ir jo artimiausi bendražygiai galėjo turėti slaptų ryšių su Rusijos pareigūnais.

Iš pradžių į skandalą įsipainiojo ir atsistatydinti buvo priverstas Paulas Manafortas, tuomet dar JAV respublikonų kandidato į prezidentus D. Trumpo rinkimų kampanijos pirmininkas. Buvęs išvyto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus patarėjas P. Manafortas buvo sulaukęs žiniasklaidos dėmesio dėl jo ryšių su Ukrainos ir Rusijos politikais.

Vėliau iš pareigų buvo priverstas trauktis D. Trumpo JAV nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas. Oficialiame atsistatydinimo laiške jis pripažino, kad laikotarpiu iki D. Trumpo inauguracijos „neapdairiai suteikė išrinktajam viceprezidentui ir kitiems neišsamios informacijos apie savo pokalbius telefonu su Rusijos ambasadoriumi“.

Didžiulį skandalą sukėlė ir žinia, kad D. Trumpas per susitikimą Baltuosiuose Rūmuose su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu pasidalino slapta informacija apie „Islamo valstybės“ planus susprogdinti keleivinį lėktuvą.

Prieš kelias savaites paaiškėjo, kad D. Trumpo generaliniu prokuroru paskirtas Jeffas Sessionsas buvo keturis kartus susitikęs su Rusijos ambasadoriumi JAV Sergejumi Kisliaku. J. Sessionsas pranešė nusišalinsiąs nuo tyrimo dėl įtariamo Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus, paaiškėjus, kad pernai per rinkimų kampaniją jis buvo kelis kartus susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone.

Aršias diskusijas paskatino ir D. Trumpo sprendimas atleisti Federalinio Tyrimų Biuro (FTB) vadovą Jamesą Comey tuo metu, kai FTB vykdo tyrimą apie jo ir jo komandos ryšius su Rusijos pareigūnais.

Į ryšių su Rusija skandalą pateko ir D. Trumpo žentas bei patarėjas Jaredas Kushneris. Jis kaltinamas tuo, kad siekė įkurti slaptą ryšio liniją su Maskva. „The Washington Post“ paskelbė, jog J. Kushneris, bene artimiausias D. Trumpo patarėjas Baltuosiuose rūmuose ir šalies vadovo vyriausios dukros Ivankos vyras, prieš inauguraciją Rusijos ambasadoriui pateikė pasiūlymą įkurti slaptą, nuo pasiklausymo apsaugotą ryšio liniją su Kremliumi.

36 metų J. Kushneris netgi siūlė pasinaudoti Rusijos diplomatinėmis įstaigomis Jungtinėse Valstijose, kad šis kanalas būtų apsaugotas nuo sekimo, nurodė laikraštis, remdamasis JAV pareigūnais, susipažinusiais su žvalgybos ataskaitomis.

Antradienį CNN paskelbė, kad Rusijos pareigūnai galėjo turėti kompromituojančios informacijos apie D. Trumpą ir jo komandos narius. Kaip teigia du buvę JAV žvalgybos tarnybų atstovai ir vienas Kongreso narys, per pokalbį, kurį pavyko užfiksuoti įsibėgėjus 2016 metų JAV prezidento rinkimų kompanijai, Rusijos vyriausybės pareigūnai prasitarė turį tuomet į prezidento postą kandidatavusį Donaldą Trumpą ir kai kuriuos svarbiausius jo patarėjus kompromituojančios informacijos.