D. Trumpui atsivėrė lygus kelias į paskyrimą „Didžiosios senosios partijos“ kandidatu, kai antradienį jis triuškinamai laimėjo pirminius rinkimus Indianoje, išstumdamas iš kovos paskutinius likusius savo varžovus – Teksaso senatorių Tedą Cruzą ir Ohajo gubernatorių Johną Kasichą.

Jiems abiem kapituliavus nusileido uždanga vienoje iš labiausiai įtemptų ir chaotiškų lenktynių dėl paskyrimo partijos kandidatu per kelis pastaruosius dešimtmečius. Per pirminių rinkimų sezoną D.Trumpas sutriuškino ne mažiau negu 16 varžovų.

„Dabar mes suvienysime partiją, – 69 metų D.Trumpas sakė televizijai „Fox News“. – Dabar vėl sutelksime žmones kartu.“

Vis dėlto jo neigiamo vertinimo rodikliai yra didesni negu bet kurio šiuolaikinio kandidato į prezidentus; taip pat nerimaujama dėl nepastovaus ir atžaraus šio veikėjo būdo. Dėl to nekilnojamojo turto magnatas ėmė stengtis išklaidyti susirūpinimą dėl jo tikėtino valdymo.

„Žinau, kad žmonės dabar nėra tikri, koks bus prezidentas Trumpas“, – jis sakė dienraščiui „The New York Times“.

„Tačiau viskas bus gerai. Siekiu prezidento posto ne tam, kad padėtis šalyje taptų nestabili“, – pabrėžė D.Trumpas.

D.Trumpas taip pat pradėjo svarstyti, kas galėtų tapti jo kampanijos partneriu, ir sakė televizijai ABC News norintis „žmogaus, turinčio politinės patirties“, kuris papildytų jo paties išmanymą versle.

Tarp minimų vardų buvo senatorius Robas Portmanas, atstovaujantis svarbiai svyruojančiai Ohajo valstijai, taip pat Pietų Karolinos gubernatorė Nikki Haley.

Pats D.Trumpas yra sakęs, kad galėtų pasirinkti kandidatu į viceprezidento postą J. Kasichą, buvusį Kongreso narį, kuris galėtų padėti subalansuoti federalinį biudžetą.

Tuo pačiu metu, kai D.Trumpas liko vieninteliu respublikonų kandidatu, nauja CNN apklausa parodė, kad jo laukia grėsmingi iššūkiai.

Tyrimas rodo, kad 68 metų H. Clinton, kuri tikisi tapti pirmąja JAV prezidento postą užėmusia moterimi, pagal populiarumą lenkia verslo magnatą 54 proc. prieš 41 proc. ir kad šis jos pranašumas yra didžiausias nuo pernai liepos.

Kita vertus, buvusi valstybės sekretorė netikėtai pralaimėjo Indianoje savo varžovui Bernie Sandersui, kuris pažadėjo kovoti iki galo, nors pergalės vargu ar gali tikėtis.

H. Clinton yra užsitikrinusi 2 217 delegatų palaikymą, tad jai labai nedaug trūksta iki 2 383 balsų, kad būtų iškart išrinkta partijos kandidate, rodo CNN statistika. Tuo tarpu B. Sandersą privalės palaikyti 1 443 delegatai.