D. Trumpas savo pareiškimą paskelbė „Twitter“, nepateikdamas detalių ir konteksto, kitą dieną po susitikimo su Pentagono aukščiausio rango pareigūnų grupe ir netrukus po V. Putino paraginimo Rusijai stiprinti savo branduolinius pajėgumus.

Jungtinės Valstijos privalo labai stiprinti ir plėsti savo branduolinius pajėgumus, iki to laiko, kai pasaulis ateis į protą dėl branduolinių ginklų“, – „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Šaltojo karo laikus primenančios atviros kalbos apie branduolinių pajėgumų stiprinimą žymi akivaizdų atsitraukimą nuo prezidento Baracko Obamos kurso. 2009 metais jis savo garsiojoje kalboje Prahoje ragino pasaulį eliminuoti branduolinius ginklus.

2010 metais B. Obama ir tuometinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasirašė vadinamąją naująją Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START), kuria raginama reikšmingai sumažinti abiejų šalių branduolinius arsenalus.

D. Trumpas savo pastabą paskelbė V. Putinui išliaupsinus Rusijos armijos kampaniją Sirijoje ir pareiškus: „Mums reikia stiprinti strateginių branduolinių pajėgų karinį potencialą.”

Didžiausią dėmesį Rusija turėtų skirti „ raketų kompleksams, kurie galėtų garantuotai įveikti bet kokias esamas ir būsimas priešraketinės gynybos sistemas”, pridūrė Rusijos lyderis.