Išskirtiniame interviu naujienų agentūrai „Reuters“ atsakydamas į klausimą, ar mėgintų paveikti Šiaurės Korėjos lyderį, D.Trumpas atsakė: „Taip, absoliučiai“.

„Kalbėčiausi su juo, man nebūtų jokios problemos kalbėtis su juo“, – sakė numanomas Respublikonų partijos kandidatas, kuris interviu davė sėdėdamas prie savo rašomojo stalo darbo kabinete, pro kurio langus atsiveria Niujorko Centrinio parko vaizdai.

Iki šiol JAV laikėsi Pchenjano izoliavimo strategijos.

„Smarkiai spausčiau Kiniją, nes ekonomiškai turime didžiulę galią Kinijai. Žmonės to nesuvokia“, – sakė D.Trumpas pusvalandžio trukmės interviu, kalbėdamas apie Kiniją kaip vienintelę Šiaurės Korėjos sąjungininkę.

„Jie siurbia iš mūsų šalies milijardus dolerių. Milijardus. O mes turime didžiulę galią Kinijai. Kinija gali išspręsti tą problemą per vieną susitikimą ar vienu telefono skambučiu“, – sakė verslo magnatas.

Paklaustas, kaip tai galėtų vykti, D.Trumpas atsakė: „Nes jie turi didžiulę galią Šiaurės Korėjai“.Kai jam buvo priminta, kad Šiaurės Korėja turi branduolinių ginklų, D.Trumpas atsakė: „Žinau tai. Beje, turi ir Kinija.“

D.Trumpo deklaruotas pasirengimas tiesiogiai kalbėtis su Kim Jong Unu kertasi su prezidento Baracko Obamos pozicija pavesti amerikiečių aukšto rango pareigūnams palaikyti kontaktus su aukštais Šiaurės Korėjos pareigūnais.

B. Obama asmeniškai neužmezgė ryšių su Kim Jong Unu, tačiau ėmėsi naujų diplomatinių žingsnių dėl Irano ir Kubos, kurie sudarė sąlygas pasirašyti istorinį susitarimą su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir smarkiai pagerino Vašingtono santykius su Havana.

D. Trumpas interviu taip pat paragino peržiūrėti Paryžiaus klimato sutartį, pareiškęs, kad „nėra didelis jos gerbėjas“, ir išreiškė nepritarimą Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmams Rytų Ukrainoje.

Respublikonas, anksčiau negailėjęs pagyrų V. Putinui, šįkart sakė, kad malonūs komentarai, kuriuos Rusijos lyderis yra išsakęs apie jį, nieko nereiškia.

„Faktas, kad jis apie mane kalbėjo gerus dalykus, nereiškia, jog tai padės jam derybose. Tai visiškai jam nepadės“, – sakė jis.

Pernai gruodį D.Trumpas sakė, kad V. Putinas yra „labai gerbiamas“, o Jungtinės Valstijos ir Rusija galėtų dirbti drauge kovojant su terorizmu. Rusijos lyderis į tai atsakė, jog sveikina D.Trumpo norą pagerinti šalių santykius, ir pavadino respublikonų kandidatą „labai ryškiu, labai talentingu“.

D.Trumpas, regis, taip pat pakeitė poziciją dėl santykių su Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronui, pareiškęs, jog viliasi, kad jam tapus prezidentu jų ryšiai bus „geri“.

Ankstesniame interviu televizijai ITV, kuris buvo parodytas pirmadienį, D.Trumpas prognozavo, kad jo santykiai su britų premjeru būtų prasti, turint galvoje griežtą D. Camerono kritiką jo atžvilgiu.

„Jis turi daugybę problemų ir, manau, jis elgėsi netinkamai. Nieko tokio... Esu tikras, kad mano santykiai su juo bus geri“, – sakė D.Trumpas interviu „Reuters“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)