Ši sutartis įpareigoja ją pasirašiusias valstybes mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir imtis kitokių priemonių, turinčių sulėtinti pasaulinio klimato šiltėjimą.

„Nuo šiandien JAV sustabdys bet kokį neįpareigojančio Paryžiaus susitarimo įgyvendinimą ir drakonišką finansinę bei ekonomišką naštą, kurią mums šis susitarimas primeta“, - sakė D. Trumpas.

Iš karto po jo pasisakymo kadenciją baigęs JAV prezidentas Barackas Obama įspėjo, jog toks žingsnis reiškia, kad Amerika „atmeta ateitį“.

„Net jeigu tame nedalyvaus Amerikos vadovybė, net jei ši administracija prisijungs prie mažos ateitį atmetančių šalių grupės, aš esu tikras, kad mūsų valstijos, miestai ir verslas pasitemps ir darys dar daugiau, kad parodytų pavyzdį ir padėtų saugoti vienintelę mūsų turimą planetą ateities kartoms“, - pareiškime sakė B. Obama.

Tačiau D. Trumpas teigia, jog Paryžiaus klimato susitarimas suteikia kitoms šalims nesąžiningą pranašumą prieš JAV pramonę ir naikina amerikiečių darbo vietas.

„Aš negaliu ramia sąžine palaikyti sandorio, baudžiančio Jungtines Valstijas - pasaulio aplinkos apsaugos lyderės - ir primetančio nereikšmingus įsipareigojimus labiausiai pasaulį teršiančioms šalims“, - teigė jis, prieš paminėdamas Kiniją ir Indiją.

„Šis susitarimas yra ne tiek apie klimatą, kiek apie kitas šalis, įgaunančias finansinį pranašumą prieš Jungtines Valstijas“, - kalbėjo prezidentas.

„Todėl mes paliekame (susitarimą), tačiau pradedame derėtis ir pamatysime, ar mums pavyks pasiekti sąžiningą susitarimą. Jeigu mums pavyks, puiku. Jeigu ne, viskas gerai“, - tvirtino D. Trumpas.