„Yra tikimybė, kad galiausiai kils didelis, didelis konfliktas su Šiaurės Korėja. Be jokios abejonės“, – „Reuters“ Baltuosiuose rūmuose kalbėjo D. Trumpas.

Nepaisant to, D. Trumpas teigia norintis taikiai išspręsti krizę, su kuria bandė tvarkytis ne vienas JAV prezidentas. Diplomatija – kelias, kuriuo jis ir jo administracija norėtų eiti, teigia prezidentas ir akcentuoja, kad ruošiama naujų ekonominių sankcijų, bet neatmetama ir karinių priemonių tikimybė.

„Norėtume krizę išspręsti diplomatiniu keliu, bet tai labai sunku“, – sakė D. Trumpas.

Per 42 minutes trukusį interviu su „Reuters“, D. Trumpas sakė ir vėl kalbėjęs su Taivano prezidente, nors pirmasis jų pokalbis telefonu ir papiktino Kiniją.

D. Trumpas taip pat sakė norintis, kad Pietų Korėja padengtų išlaidas JAV THAAD priešraketinės gynybos sistemai, kainuojančiai 1 mlrd. dolerių, ir sako esantis pasirengęs iš naujo derėtis ar netgi nutraukti JAV laisvosios prekybos paktą su Pietų Korėja. Tokius pokyčius lemia prekybos su Seulu deficitas.

Paklaustas, kada ketina viešai paskelbti apie ketinimus iš naujo kalbėtis dėl minėtojo pakto sąlygų, D. Trumpas atsakė: „Labai greitai. Tiesą sakant, dabar tai ir darau“.

D. Trumpas interviu metu ne kartą pabrėžė, kad didžiausias pasaulinis iššūkis šiuo metu yra būtent Šiaurės Korėja. Baltųjų rūmų šeimininkas negailėjo gerų žodžių Kinijos prezidentui Xi Jinpingui dėl Pekino pagalbos bandant susitarti su Pchenjanu.

„Tikiu, kad jis labai stengiasi. Jis tikrai nenori neramumų ir mirčių. Nenori tokių jokių tragedijų. Jis geras žmogus, labai geras žmogus. Man teko garbė jį gerai pažinti“, – sakė D. Trumpas.

„Be to, to jis myli Kiniją, jis myli Kinijos žmones. Žinau, kad norėtų ką nors pakeisti. Galbūt negali, bet labai nori“, – pabrėžė D. Trumpas.

Viliuosi, kad jis mąsto racionaliai

Paklaustas, ar jis Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną laiko racionaliai mąstančiu žmogumi, D. Trumpas atsakė besiviliantis, kad taip ir yra. D. Trumpas atkreipė dėmesį faktą, kad K. Jong Unas prieš šalies vairo stojo būdamas labai jaunas.

„Jam viso labo 27 metai. Miršta tėvas, tenka perimti valdančiojo režimo kontrolę. Tokiame amžiuje labai sunku išsakyti, ko tiksliai nori. Nenoriu nei jo smerkti, nei teisinti. Tik sakau, kad tai labai sunku. Ar jis mąsto racionaliai, ar ne, negaliu atsakyti, neturiu nuomonės, bet viliuosi, kad jis racionalus žmogus“, – „Reuters“ apie Šiaurės Korėjos lyderį kalbėjo D. Trumpas.