Nors šis kandidatas dėl savo glaudžių verslo ryšių su Rusija Vašingtone vertinamas prieštaringai, D.Trumpas tikino, kad R.Tillersonas yra „tarp labiausiai patyrusių verslo lyderių ir tarptautinių sutarčių sudarinėtojų pasaulyje“.

„Rexo Tillersono karjera yra Amerikos svajonės įsikūnijimas. Dėl uolaus darbo, atsidavimo ir sumaniai sudarytų sandorių Rexas iškilo ir tapo „ExxonMobil“, vienos didžiausių ir gerbiamiausių pasaulio kompanijų, vadovu“, – sakoma milijardieriaus, nekilnojamojo turto magnato pranešime spaudai, kuris dar prieš aušrą buvo paskelbtas iš D.Trumpo konglomerato būstinės – dangoraižio „Trump Tower“ Niujorke.

„Rexas žino, kaip valdyti tarptautinę įmonę, ir tai yra esminis dalykas (norint) sėkmingai vadovauti Valstybės departamentui“, – sakė D.Trumpas, apibūdindamas savo naujausią – ir intensyviai aptarinėjamą – pasirinktą vyriausybės narį.

Drauge paskelbtame pareiškime R. Tillersonas sakė, kad jaučiasi „pagerbtas“ ir pritaria D.Trumpo „vizijai dėl pasitikėjimo Jungtinių Valstijų užsienio santykiais atkūrimo ir mūsų šalies nacionalinio saugumo stiprinimo“.

D.Trumpas taip pat sakė, kad kaip šalies diplomatijos vadovas R. Tillersonas bus „pasaulinės klasės lyderis“, dirbsiantis Amerikos žmonių labui.

Tačiau R. Tillersonas palaiko glaudžius ryšius Rusija ir Vladimiru Putinu, tad jo paskyrimas atveria duris potencialiai kovai dėl jo patvirtinimo Senate.

Kapitolijuje įtakingi respublikonai jau reiškė susirūpinimą R. Tillersono, juolab kad Amerikos žvalgyba kaltina Rusiją kišimusi į JAV prezidento rinkimus siekiant padėti D. Trumpui.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad Pekinas laukia galimybės dirbti su naujuoju valstybės sekretoriumi.

„Nesvarbu, kas taps JAV valstybės sekretoriumi, Kinija laukia, kol galės dirbti drauge su juo ir siekti didesnės dvišalių santykių pažangos“, – antradienį per eilinę trumpą spaudos konferenciją sakė atstovas Geng Shuangas.