„Pasaulyje jau dabar yra šalių, kurios kalba apie savo branduolinių pajėgumų didinimą“, – sakė būsimasis Baltųjų Rūmų atstovas Seanas Spiceris televizijai CNN.

„Ir Jungtinės Valstijos nesiruošia sėdėti atsilošusios ir leisti, kad tai vyktų, neatsakydamos tuo pačiu“, – sakė jis, paprašytas paaiškinti D.Trumpo žinutę socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje jis ragina JAV „smarkiai didinti ir plėsti savo branduolinius pajėgumus“.

„Manau, jog išrinktasis prezidentas labai aiškiai pasakė, kad ruošiasi veikti labai aktyviai, iškeldamas Amerikos saugumą į pirmą ir svarbiausią vietą, – kalbėjo S.Spiceris. - Ir jeigu kita šalis ketina kelti grėsmę mūsų suverenumui ar mūsų saugumui, jis imtis veiksmų“.

Paklaustas, ar turi galvoje Rusiją, S. Spenceris atsakė: „Aš kalbu apie Rusiją – ir ne tik apie vieną šalį. Apie bet kurią šalį“.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad komentuodamas savo žinutę apie būsimą branduolinę politiką MSNBC laidos vedėjai D.Trumpas sakė, kad jo administracija neturi jokių nusistatymų prieš prisidėjimą prie „ginklavimosi varžybų“.

Pasak Mika Brzezinski, ji kalbėjosi su D.Trumpu per reklamai skirtą pertrauką, pasibaigus tiesogiai transliuotam interviu su S. Spenceriu.

„Šį rytą telefonu jis man pasakė: tebūnie tos ginklavimosi varžybos. Mes juos pranoksime kiekviename žingsnyje ir aplenksime juos visus“, – sakė M. Brzezinski.

Apžvalgininkai nuo ketvirtadienio mėgina išsiaiškinti, ką reiškia D.Trumpo pareiškimas apie būtinybę stiprinti JAV branduolinius pajėgumus, kurį jis paskelbė be jokio konteksto kitą dieną po susitikimo su Pentagono aukščiausio rango pareigūnais ir netrukus po Vladimiro Putino pareiškimo, kad Rusijai reikia stiprinti savo branduolinę galią.

„Jungtinės Valstijos privalo tol stiprinti ir plėsti savo branduolinius pajėgumus, kol pasaulis pagaliau susivoks“, – parašė D.Trumpas.

Kalbos apie Amerikos branduolinių pajėgumų stiprinimą rodo, kad būsimojo prezidento požiūris gerokai skiriasi nuo Baracko Obamos, kuris savo garsiojoje kalboje Prahoje 2009 metais ragino atsisakyti branduolinių ginklų.

Tačiau V. Putinas penktadienį pareiškė, kad nemato „nieko neįprasta“ D. Trumpo raginime stiprinti Amerikos branduolinius pajėgumus.

„Kalbant apie naujai išrinktą JAV prezidentą Donaldą Trumpą, čia nėra nieko nauja“, – sakė V. Putinas savo metinėje spaudos konferencijoje.

„Savo rinkiminėje kampanijoje jis kalbėjo apie būtinybę stiprinti branduolinį komponentą Jungtinėse Valstijose, stiprinti ginkluotąsias pajėgas“, – pareiškė Rusijos lyderis.