Izraelis ir Amerika turi tiek daug tokių pačių vertybių, kaip žodžio laisvė, sąžinės laisvė ir svarba kurti galimybes visiems piliečiams siekti savo svajonių“, – sakoma D. Trumpo laiške, kurį publikavo Izraelio laikraštis „Hayom“.

„Izraelis yra vienintelė tikra demokratija ir žmogaus teisių gynėja Artimuosiuose Rytuose, ir vilties švyturys nesuskaičiuojamai daugybei žmonių“, – sakė D. Trumpas.

Jis pridūrė, jog tikisi, kad jo administracija vaidins „reikšmingą vaidmenį padedant šalims pasiekti teisingą, ilgalaikę taiką“. Pasak jo, bet koks susitarimas turės būti tiesiogiai suderėtas abiejų šalių.

Prancūzija šiuo metu siekia tarptautinės konferencijos taikai Artimuosiuose Rytuose aptarti, bet Izraelis sako, kad bet kokios derybos turėtų būti dvišalės.

Palestiniečiai ragino tarptautinę bendriją dalyvauti ir kaltino Izraelį išsižadėjus ankstesnių susitarimų.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu buvo tarp pirmųjų lyderių, su kuriais D.Trumpas pasikalbėjo po savo pergalės rinkimuose.

Izraelio dešinieji D. Trumpo pergalę vadino proga sustiprinti okupuoto Vakarų Kranto kontrolę.

Jeruzalės municipaliteto planavimo komiteto pirmininkas Meiras Turjemanas visuomeniniam radijui sakė, jog tai reiškia „žalią šviesą“ sustabdytų žydų gyvenviečių aneksuotoje arabiškojoje Rytų Jeruzalėje leidimų atgaivinimui.

Jis sakė, kad municipalitetas ketina leisti statyti tūkstančius būstų, kurių projektai buvo sustabdyti.

Švietimo ministras Naftali Bennettas, vadovaujantis radikaliajai partijai „HaBayit HaYehudi“ („Žydų namai“), trečiadienį sakė, kad JAV rinkimų rezultatai reiškia, jog palestiniečių valstybės idėja pasibaigė.