Nepaisant to, kad JAV prezidentas paskelbė siekiantis geresnių santykių su Rusija, jo administracija teigia, kad bando pasinaudoti amerikiečių anglies, gamtinių dujų ir naftos eksportu, siekdama neleisti Maskvai manipuliuoti pasitelkus gamtos resursus.

Kaip rašo leidinys, Ukraina buvo priklausoma nuo Rusijos naftos ir dujų. Be to, dėl Rusijos pajėgų užgrobto Donbaso Ukraina neteko šalies viduje tiekiamos anglies.

„Pastaraisiais metais Kijevas ir beveik visa Rytų Europa, siekdamos išsaugoti šilumą, pasikliovė Rusija. Tačiau dabar tai keisis. JAV gali pasiūlyti Ukrainai alternatyvą ir šiandien mes skelbiame, kad taip ir padarysime“, – pareiškė JAV energetikos ministras Rickas Perry.

Kijeve vykusioje ceremonijoje Pensilvanijos kompanija „Xcoal Energy & Resources LLC“ paskelbė apie susitarimą su Ukrainos „Centrenergo“ dėl 700 tūkstančių tonų anglies, kuri leis ateinančiu žiemos laikotarpiu užtikrinti šilumą, tiekimo. „Centrenergo“ vykdomasis direktorius Olegas Kozemka žurnalistams sakė, kad pirmąsias 210 tūkstančius tonų Ukraina pirks po 113 dolerių (96 eurus) už toną.

„Jie nenori priklausyti nuo Rusijos, todėl ieško importo kitose vietose“, – sakė „United States Energy Association“ vykdomasis direktorius Barry K. Worthingtonas.

Leidinys primena, kad D. Trumpui tapus prezidentu JAV ir Rusijos santykiai nepagerėjo. Amerikiečių žvalgyba kaltina Maskvą kišimusi į prezidento rinkimu – taip buvo siekiama padėti laimėti D. Trumpui, kuris žadėjo geresnius santykius su Kremliumi. O Kongresas neseniai pritarė naujoms sankcijoms prieš Rusiją, į kurias Vladimiras Putinas reagavo išsiųsdamas amerikiečių ambasadų darbuotojus ir konfiskuodamas amerikiečių nekilnojamą turtą Maskvoje.

„Rusija uždirba savo pinigus, parduodama naftą, o mes naftos turime daugiau, nei bet kas kitas. Dar prieš penkerius metus niekas apie tai nežinojo. Ir aš noriu tai panaudoti“, – sakė D. Trumpas praėjusį mėnesį.

Žinia apie anglies eksportą į Ukrainą sutampa su D. Trumpo pažadu išsaugoti JAV anglies pramonę.

„Amerikiečių anglis pakeis rusišką. Taip siekiama išsaugoti energetinį saugumą ir dėl diversifikavimo“, – pažymėjo „Xcoal“ vykdomasis direktorius Ernie Thrasheris.

Pernai metais JAV eksportavo daugiau kaip 60 milijonų tonų anglies.