Th. May pasirinktas buvęs apeliacinio teismo teisėjas Martinas Moore'as-Bickas pirmininkaus komisijai, tiriančiai birželio 14-sios gaisrą name „Grenfell Tower“.

„Esu pasiryžusi užtikrinti teisingumą visoms šios siaubingos tragedijos aukoms ir jų šeimoms, kurios taip siaubingai kentėjo“, – pareiškė Th. May.

Priešgaisrinės saugos ekspertai yra šokiruoti, kaip sparčiai nuo vieno šaldytuvo prasidėjęs gaisras išplito ir apėmė visą 120 butų pastatą. Daugiausiai kritikos strėlių lekia į fasado apdailos plokštes, sumontuotas ant 1974 metais pastatyto namo sienų per renovaciją. Vyriausybė nori kuo greičiau atlikti tyrimą, nes panašus pavojus gali grėsti dar tūkstančiams kitų namų.

Šiuo metu Britanijoje dėl gaisro pavojaus yra tikrinami šimtai vietos savivaldybėms priklausančių namų, siekiant išsiaiškinti, ar jų apdailos medžiagos yra atsparios gaisrui. Kol kas paaiškėjo, kad priešgaisrinės saugos reikalavimų neatitinka nė vienas iš 137 patikrintų pastatų, esančių 41 rajone.

Tai leidžia manyti, kad atliekant pastatų apdailą nesilaikyta priešgaisrinės saugos reikalavimų arba jie buvo sušvelninti.

Nacionalinės gyvenamųjų namų federacijos vadovas Davidas Orras pareiškė, kad nėra prasmės tęsti šiuos patikrinimus, nes jie jau leidžia daryti „įtikinamą“ išvadą – naudotos apdailos plokštės „paprasčiausiai neatitinka keliamų reikalavimų ir yra nesaugios“.

Pasak D. Orro, patikrinimai parodė „sistemingas klaidas“, projektuojant ir vykdant apdailą.

Kai kurie „Grenfell Tower“ gyventojai gana skeptiškai vertina teisėjo vadovaujamo tyrimo galimybes atskleisti tikrąsias tragedijos priežastis, tačiau M. Moore'as-Bickas patikino, kad tyrimas bus „atviras, skaidrus ir teisingas“.

„Aš suprantu žmonių troškimą rasti teisybę. Jiems ir visiems, bet kokiu būdu susijusiems, teisingiausias bus kruopštus tyrimas, per kurį tiesa kuo greičiau išaiškėtų“, – pareiškė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)