Sekmadienį atsistatydino vienuolika įtakingų leiboristų veikėjų, kurie kaltino veteraną socialistą J.Corbyną nesugebėjus sutelkti partijos rinkėjų branduolį sudarančios darbininkų klasės, kad ji palaikytų pasilikti Europos Sąjungoje raginusią stovyklą.

Tačiau J.Corbynas atrėžė, kad neišduos partijos narių pasitikėjimo po to, kai buvo išrinktas vadovauti leiboristams pernai rugsėjį. Jis taip pat pažadėjo nuo pirmadienio „pertvarkyti“ savo šešėlinį kabinetą.

„Apgailestauju, kad šiandien buvo atsistatydinimų iš mano šešėlinio kabineto. Tačiau neketinu išduoti pasitikėjimo tų, kurie už mane balsavo – arba milijonų (mūsų) šalininkų visoje šalyje, kuriems reikia, kad leiboristai jiems atstovautų“, – pabrėžė partijos lyderis.

„Tie, kas nori pokyčių leiboristų vadovybėje, turės kandidatuoti demokratiniuose rinkimuose, kuriuose aš (taip pat) būsiu kandidatas“, – sakoma jo pareiškime.

Šie komentarai buvo paskelbti kitą dieną po įtemptos dramos, prasidėjusios naktį iš šeštadienio į sekmadienį nuo šešėlinio užsienio reikalų sekretoriaus Hilary Benno nušalinimo, kai jis pareiškė J.Corbynui nepasitikintis jo lyderyste.

„Jis geras ir padorus žmogus, bet ne lyderis – ir tai yra problema“, – H.Bennas sakė nacionaliniam transliuotojui BBC.

H.Benno pasitraukimas išprovokavo šešėlinio kabineto narių atsistatydinimų bangą: tarp pasitraukusiųjų buvo šešėlinė sveikatos apsaugos ministrė Heidi Alexander, atstovė švietimo reikalams Lucy Powell, atstovas Škotijos reikalams Ianas Murray ir susisiekimo atstovė Lilian Greenwood.

Iki sekmadienio vakaro atsistatydino vienuolika J.Corby pagrindinės komandos narių, tarp jų teisingumo atstovas lordas Charlesas Falconeris, kuris yra artimas buvusio leiboristų lyderio Tony Blairo draugas, dirbęs lordo kanclerio poste jo kabinete.

„Kad ir kaip jus gerbiu dėl principingumo, netikiu, kad esat pajėgus formuluoti atsakymus, kurių reikalauja mūsų šalis“, – H. Alexander rašė savo atsistatydinimo rašte J.Corbynui, paskelbusi jį per „Twitter“.

Trečdalis leiboristų rinkėjų palaikė pasitraukimą iš ES per ketvirtadienį vykusį istorinį referendumą, nepaklausę daugumos partijos deputatų ir vadovybės raginimų balsuoti už tolesnę narystę Bendrijoje.

Pasak kritikų, J.Corbynas, kuris dešimtmečius laikėsi euroskeptiško požiūrio, galėjo nuveikti daugiau, kad palenktų rinkėjus.

Du leiboristų deputatai penktadienį pateikė pasiūlymą surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo J.Corbynu, o šis klausimas turėtų būti aptartas per pirmadienį vyksiantį leiboristų frakcijos parlamente narių posėdį.

Sekmadienio vakarą paskelbtame pareiškime J.Corbynas rašo: „Per ateinančią parą pertvarkysiu savo šešėlinį kabinetą ir paskelbsiu naują vadovybės komandą, kuri ves į priekį Leiboristų partijos kampaniją už sąžiningesnę Britaniją, taip pat siekdama gauti geriausią susitarimą su Europa mūsų žmonėms.“

Leiboristų partijos pirmininko pavaduotojas Tomas Watsonas paskelbė pranešimą, kuriame sako esantis „nuliūdintas“, kad tiek daug kolegų nusprendė pasitraukti. Jis pridūrė pirmadienį surengsiantis „nepaprastąjį pasitarimą“ su J. Corbynu, kad „aptartų kelią į priekį“.

Daug leiboristų įstatymų leidėjų kritikavo J. Corbyną, kuris pernai rugsėjį buvo netikėtai išrinktas partijos pirmininku.

Jie taip pat sakė, kad J.Corbyno vadovavimas tapo netvarus dėl rinkėjų maišto per referendumą, po to balsavimo kilusios sumaišties ir padidėjusios pirmalaikių parlamento rinkimų tikimybės, kai premjeras konservatorius Davidas Cameronas pareiškė atsistatydinsiantis iki spalio pradžios.

„Jeigu vėliau šiais metais bus paskelbti visuotiniai rinkimai, o tokia perspektyva labai reali, manome, kad vadovaujami Jeremy galima nužengti į politinę užmarštį“, – savo laiške partijos nariams rašė Margaret Hodge (Margaret Hodž), pateikusi pasiūlymą balsuoti dėl nepasitikėjimo leiboristų lyderiu.

Bet kuris J.Corbyno varžovas turėtų užsitikrinti bent 20 proc. iš 229 šios partijos įstatymų leidėjų palaikymą, o vadovybės rinkimuose balsuotų partijos nariai, kurie tvirtai palaiko dabartinį lyderį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)