Aštuonių sulaikytųjų advokatai iš Didžiosios Britanijos teigia, kad jų klientai iki 14 mėnesių laikomi nepateikus jokių kaltinimų. Advokatai situaciją lygina su JAV Gvantanamo kalėjimu Kuboje ir kreipėsi į Didžiosios Britanijos civilių bylų teismą. Didžiosios Britanijos gynybos ministerija teigia, kad afganistaniečių sulaikymas yra teisėtas pagal Jungtinių Tautų (JT) mandatą.

Helmando provincijoje esanti "Camp Bastion" yra didžiausia britų karinė bazė Afganistane, kurioje yra apie 30 tūkst. karių. Didžiosios Britanijos kariai Afganistane priklauso tarptautinėms saugumo palaikymo pajėgoms (ISAF).

Jiems leidžiama sulaikyti įtariamuosius iki 96 valandų, bet, "esant išskirtinėms aplinkybėms", pavyzdžiui, siekiant gauti žvalgybinės informacijos, kuri gali padėti apsaugoti gyvybes, įtariamuosius nelaisvėje galima laikyti ilgiau.

Anksčiau Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija yra sakiusi, kad ISAF Afganistane neturi nei galios, nei tinkamos infrastruktūros kalinti sulaikytuosius.

Tačiau britai taip pat negali sulaikytųjų perduoti Afganistano pajėgoms, nes pernai lapkritį Didžiosios Britanijos gynybos ministras Philipas Hammondas uždraudė tai daryti. Sulaikytuosius draudžiama perduoti Afganistano pajėgoms, nes nerimaujama, kad su jais bus netinkamai elgiamasi.

D. Britanija pasiruošusi perduoti kalinamus afganistaniečius

Didžiosios Britanijos gynybos pareigūnai pranešė, kad iki 90 įtariamų sukilėlių, kurie kalinami karinėje bazėje "Camp Bastion", bus perduoti Afganistano valdžiai, skelbia BBC.

Aštuonių sulaikytųjų advokatai iš Didžiosios Britanijos teigia, kad jų klientai iki 14 mėnesių laikomi nepateikus jokių kaltinimų. Advokatai situaciją palygino su JAV Gvantanamo kalėjimu Kuboje.

Didžiosios Britanijos gynybos ministras Philipas Hammondas teigė, kad afganistaniečiai nepaleidžiami į laisvę, nes tuomet kiltų pavojus britų kariams.

Gynybos ministerija pranešė trečiadienį, kad "nustatė saugaus perdavimo kelią" ir kaliniai bus grąžinti afganistaniečių valdžiai.

Pasak ministerijos pareigūnų, "suderinus politiką ir teisinius įsipareigojimus, bus pradėtas perdavimas".

Tai buvo pranešta po to, kai BBC paskelbė dokumentus, kuriuose teigiama, kad įtariami 85 sukilėliai kalinami britų karinėje bazėje "Camp Bastion". Vėliau F. Hamondas patvirtino, kad britų pajėgos laiko 80-90 afganistaniečių.