Tuo tarpu Londonas po ketvirtadienio rinkimų turėtų tapti pirmąja Europos Sąjungos (ES) sostine su meru musulmonu.

Manoma, jog kai kur balsų skaičiavimas gali užsitęsti iki savaitgalio.

Iš viso 45 mln. rinkėjų galėjo pareikšti savo valią per rinkimus, kurie vyko visoje Anglijoje, Velse, Škotijoje ir Šiaurės Airijoje.

Pirminiai vietos rinkimų rezultatai turėtų būti pranešti penktadienį ryte, tačiau rezultatų, kas Londono mero poste pakeis konservatorių Borisą Johnsoną, gali tekti palūkėti.

Prognozuojama, kad kovoje dėl sostinės mero posto Leiboristų partijos parlamentaras, buvęs vyriausybės ministras Sadiqas Khanas, kuris yra autobuso vairuotojo iš Pakistano sūnus, įveiks konservatorių multimilijonierių ir aplinkosaugos aktyvistą Zacą Goldsmithą.

Škotijoje už regiono nepriklausomybę pasisakanti Škotijos nacionalinė partijai (SNP) turėtų dar labiau įtvirtinti savo dominavimą ir užsitikrinti mandatą siekti antro referendumo dėl atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės po nesėkmės 2014-aisiais vykusiame plebiscite.

Vadinamojo superketvirtadienio balsavimų maratonas vyko po kelias savaites trukusių aštrių žodinių atakų tarp konservatorių ministro pirmininko Davido Camerono ir leiboristų.

D. Cameronas paskelbė, kad kairiosios pakraipos partija turi problemų dėl antisemitizmo, kai virtinė jos narių buvo suspenduoti už kontroversiškus pareiškimus.

Leiboristų pasirodymas rinkimuose laikomas verdiktu J. Corbyno vadovavimui. Prasti rezultatai šiuose rinkimuose, per kuriuos buvo renkami ir 124 Anglijos vietos valdžios organai, padrąsintų J. Corbyno kritikus iš nuosaikiojo partijos sparno.

D. Cameronui reikia gerų rezultatų, nes tai sustiprintų jo pozicijas, premjerui mėginant įveikti gilų politinį susiskaldymą savo partijoje, kurį išprovokavo birželio 23 dieną vyksiantis referendumas dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje.

Sostinės mero rinkimų kampanija išsiskyrė negatyvumu ir neapsiėjo be viešo drabstymosi purvais. Musulmonas S.Khanas buvo priverstas įrodinėti, kad neremia islamo ekstremistų, o Z.Goldsmithui teko neigti kaltinimus, kad jis vykdo „užmaskuoto kurstymo kampaniją“, spekuliuodamas rinkėjų šališkais religiniais nusistatymais.

Tačiau daugeliui londoniečių labiau rūpi konkretūs klausimai, tokie, kaip sveikata ir atlyginimai.

„Musulmonas ar nemusulmonas – bendruomenei tai nerūpi“, – sakė 57 metų Koyruzas Zomanas, musulmonas virėjas iš Vaitčepelo etniškai mišriame Ist Ende.

„Nepriklausomai nuo to, kuris iš jų ateis, norime, kad tesėtų savo pažadus“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)