„Išsiunčiau laišką Bernui, (Šveicarijos užsienio reikalų ministrui Didier) Burkhalteriui, pareiškiau mūsų pageidavimą, kad būtų imtasi veiksmų, jog sekmadienį planuotas renginys Ciuriche neįvyktų“, – sakė naujienų agentūrai AFP Ciuricho kantono saugumo direktorato ryšių su visuomene atstovas Ursas Grobas.

Jis minėjo, kad kilo rūpesčių dėl saugumo, laukiama „didelių demonstracijų“ per M. Cavusoglu vizitą Ciuriche.

Praėjusią savaitę Vokietijoje buvo atšaukti keli mitingai, kuriuose Ankaros vyriausybės ministrai ketino raginti išeivius iš Turkijos balandžio 16 dieną vyksiančiame referendume pritarti siūlomiems politinės sistemos pakeitimams, kurie sustiprintų vykdomąją prezidento Recepo Tayyipo Erdogano galias.

Nors Berlynas tvirtino, kad savivaldybės tuos mitingus atšaukė dėl logistikos priežasčių, savaitgalį R. T. Erdoganas dar pakurstė įtampą, pareiškęs, jog sprendimas atšaukti mitingus prilygsta „nacių tvarkai“.

Ciuricho kantono laiške Bernui pabrėžiamas prieštaringas turkų ministrų vizitų vertinimas Vokietijoje.

„Atsižvelgus į itin kontroversiškas diskusijas apie turkų atstovų lankymąsi Vokietijoje, galima tikėtis masinių mitingų dar renginiui neprasidėjus“, – perspėjama laiške.

„Net sutelkus dideles policijos pajėgas, negalime garantuoti, kad renginys vyks taikiai“, – pažymima laiške bei pabrėžiamas nerimas dėl galinčio kilti pavojaus daugeliui institucijų Ciuricho mieste, jeigu vizitas įvyktų.

Šveicarijos užsienio reikalų ministerija patvirtino gavusi laišką iš Ciuricho kantono ir sakė agentūrai APF, kad Teisingumo ministerija paprašė kruopščiai išnagrinėti planuoto vizito saugumo užtikrinimo aplinkybes.

„Kitų veiksmų bus imtasi, gavus šio nagrinėjimo išvadas“, – nurodė ministerija elektroniniame laiške.

Anksčiau trečiadienį URM patvirtino esanti informuota Turkijos apie M. Cavusoglu planuojamą apsilankymą, bet „jokių susitikimų su Šveicarijos valdžia nenumatyta“.

Turkų ministras ketino susitikti su Šveicarijoje ir Austrijoje dirbančiais Turkijos atstovais, o vėliau dalyvauti turkų bendruomenės mitinge netoli Ciuricho oro uosto.